Autoriteit Persoonsgegevens tikt wifi-tracker weer op de vingers

Autoriteit Persoonsgegevens tikt wifi-tracker weer op de vingers

01-09-2016 13:13 Laatste update: 30-07-2017 10:30

Als wifi-tracker Bluetrace niet binnen een half jaar stopt met het overmatig verzamelen van informatie, moet het een boete van maximaal 100.000 euro betalen.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een last onder dwangsom opgelegd aan het bedrijf dat technologie verstrekt waarmee in en rondom winkels de wifi-signalen van mobiele apparaten worden opgevangen. Volgens de AP verzamelt en bewaart Bluetrace te veel informatie en informeert het de winkelbezoekers en voorbijgangers daarover ook nog eens onvoldoende.

Informatie van omwonenden verzameld

Hoewel Bluetrace na eerder onderzoek van de AP wel maatregelen heeft getroffen, zijn die volgens de privacywaakhond niet genoeg. "In de openbare ruimte moeten mensen zich kunnen bewegen zonder te worden gevolgd. Van omwonenden mag Bluetrace überhaupt geen persoonsgegevens verzamelen en bewaren", aldus de AP. Daarom eist de toezichthouder nu dat Bluetrace binnen een half jaar maatregelen neemt om onder meer te voorkomen dat er ook informatie wordt verzameld van mensen die naast winkels wonen.

Voorts wil de Autoriteit Persoonsgegevens dat de wifi-tracker persoonsgegevens van winkelvoorbijgangers na het verzamelen direct verwijdert of anonimiseert. Tot slot moet Bluetrace bezoekers en voorbijgangers van winkels beter informeren. Voldoet Bluetrace over zes maanden niet aan deze eisen, dan moet het bedrijf een wekelijkse dwangsom van vijfduizend euro betalen, met een maximum van 100.000 euro.

Bron: Bright.nl. Volg Bright ook op Twitter.