BabelOn vertaalt je eigen stem in alle talen

BabelOn vertaalt je eigen stem in alle talen

23-06-2017 13:09 Laatste update: 26-04-2018 20:16

Startup BabelOn maakt hardware en software waarmee het jouw stemgeluid naar andere talen omzet.

Skype kan al tijdens videochats live vertalen wat je zegt naar een andere taal. Maar dan wel in zo’n computerstem. Dat wil de startup BabelOn een stuk beter maken. Het bedrijf zegt dat het stemmen van mensen in al zijn facetten kan opnemen, en vervolgens een andere taal kan laten spreken.

Daarvoor wordt niet alleen het geluid opgenomen, maar juist de manier waarop je lippen, wangen en keel bewegen en hoe lucht uit je mond komt. Het duurt volgens BabelOn zo’n twee uur om in zijn studio in San Francisco alle facetten van een stem op te nemen. De software werkt vooralsnog met de talen Engels, Frans, Spaans, Duits, Portugees, Mandarijn, Japans en Hindi. Een in het Engels opgenomen stem kan daarna dus ook gebruikt worden om al die andere talen uit te laten spreken.

Implicaties

BabelOn ziet tal van toepassingen, in eerste instantie op entertainmentgebied. Zo kunnen films en games bijvoorbeeld met de stem van de originele acteur worden nagesynchroniseerd. Overigens moet er dan alsnog iemand in bijvoorbeeld Duits de dialoog inspreken, maar worden die Duitse zinnen dan voorzien van het stemgeluid van bijvoorbeeld de Amerikaanse acteur. BabelOn zegt al met een gamestudio in overleg te zijn over een nog te verschijnen titel.

Maar   nog niks van zijn technologie laten zien of horen. Ook zijn er zorgen over de implicaties van dergelijke technologie: wat als iemand je stem ‘steelt’? De startup zegt opgenomen stemmen offline versleuteld te bewaren, maar uiteindelijk moet BabelOn ook op mobiele apparaten werken. Een toepassing voor consumenten is nog ver weg, toch zamelt BabelOn geld in via Indiegogo. Het bedrijf zoekt minstens 30.000 dollar, door onder meer t-shirts, lippenbalsem en ‘stemgezondheids’-rapporten te verkopen.


Dit oordopje vertaalt live voor je