Baby met DNA van drie ouders geboren

Baby met DNA van drie ouders geboren

28-09-2016 12:14 Laatste update: 27-04-2018 02:59

In Amerika is ‘s werelds eerste baby met DNA van drie mensen gezond ter wereld gekomen.

Dit zou wel eens een gelijkwaardige revolutie kunnen zijn als die van de geboorte van de eerste reageerbuisbaby, Louise Joy Brown geboren op 25 juli 1978 in Engeland. De nieuwe revolutie komt in de gedaante van Abrahim Hassan, op 6 april 2016 geboren in New York.  

Baby AH heeft DNA van drie biologische ouders, twee vrouwen en één man. Hij is geboren uit twee eicellen omdat de eigenlijk bedoelde moeder van AH drager is van de erfelijke ziekte Leigh-syndroom, een erfelijke en dodelijke afwijking in het zenuwsysteem. Zijn ouders verloren al eerder twee kinderen aan dit syndroom. Door de eicel van zijn moeder te mengen met een donor-eicel, wordt de ziekte omzeild en heeft hun kind kans op een normaal leven. 

Hoe de drie-oudertechniek in zijn werk gaat? De kern wordt uit de eicel van de moeder gehaald. Vervolgens wordt de kern in de donor-eicel vervangen met de moederkern. Dan wordt sperma in de eicel gebracht. Daarna wordt de bevruchte eicel teruggeplaatst in de baarmoeder van de moeder. 

“Fantastisch nieuws”, zegt hoogleraar voortplantingsgeneeskunde Sjoerd Repping in de Volkskrant. “Deze methode kan ernstige erfelijke ziektes voorkomen. “Het kind gaat niet op alle drie de ouders lijken. Verreweg het grootste deel van het DNA is afkomstig van de moeder.”