Batterij bijna leeg? Dan wil je veel meer betalen voor Uber

Batterij bijna leeg? Dan wil je veel meer betalen voor Uber

23-05-2016 15:03 Laatste update: 27-04-2018 06:05

Als de batterij van je smartphone bijna leeg is, ben je eerder geneigd om veel meer te betalen voor een Uber-ritje.

Uber past de prijzen voor een taxiritje aan aan de omstandigheden. Zijn er veel taxi’s op de weg en weinig mensen die met de taxi willen, dan gaan de prijzen omlaag. Omgekeerd leidt weinig aanbod van taxi’s gecombineerd met veel vraag naar ritjes tot hogere prijzen. En dus betaal je meer als het pijpenstelen regent of als iedereen na een avondje uit opeens tegelijkertijd naar huis wil. Volgens Keith Chen, onderzoeker bij Uber, is er nog een moment dat Uber-gebruikers bereid zijn om veel geld neer te leggen voor een taxiritje: als de batterij van je smartphone bijna leeg is. Uber kan zien wanneer dat het geval is, omdat de Uber-app dan overschakelt op de energiebesparende modus.

Eén van de beste voorspellers

Volgens Chen is de batterijstatus zelfs één van de beste voorspellers voor de bereidheid om flink in de buidel te tasten. Als Uber-gebruikers nog maar een paar procent over hebben, zijn ze bereid om tot maar liefst 9,9 keer de normale prijs te betalen. De reden? Als je batterij bijna leeg is, kun je immers niet over een kwartier nog eens checken of de Uber-prijzen misschien al zijn gedaald, vertelt Chen in de Hidden Brain-podcast. Volgens Chen maakt Uber geen misbruik van deze wetenschap. "Maar interessant is het wel."

Ronde getallen werken niet

Ook interessant: uit Chens onderzoek blijkt dat Uber-gebruikers minder snel geneigd om in te gaan op hogere ritprijzen als de standaardprijs met een factor 2, 3 of 4 wordt verhoogd. Bij ronde getallen denken mensen eerder dat Uber een spelletje met hen speelt. "Maar als je zegt: ‘Deze rit is 2,1 keer zo duur als normaal’, dan denken mensen dat er een slim algoritme achter zit. Opeens lijkt het allemaal niet meer zo oneerlijk."