Belgische wetenschappers willen verbod op killer-robots
Nieuws

Belgische wetenschappers willen verbod op killer-robots

vrijdag 08 december 2017 09:32

Ruim honderd Belgische wetenschappers willen dat de Belgische regering een verbod instelt op killer-robots.

De wetenschappers, die hoofdzakelijk actief zijn op het gebied van robotica en artificiële intelligentie, maken zich grote zorgen om volledig autonome wapensystemen. “Deze wapensystemen zullen de drempel om betrokken te raken bij een bewapend conflict verlagen", menen de 116 ondertekenaars van de petitie.

Ook vrezen ze dat conflicten op nog grotere schaal zullen worden uitgevochten dankzij autonome wapens. “Als deze doos van Pandora eenmaal is geopend, zal het erg lastig zijn om haar weer te sluiten”, aldus de Belgische wetenschappers.

De open brief valt samen met een debat dat deze week in het Belgische parlement plaatsvindt, schrijft Knack. De groene partijen Groen en Ecolo dringen eveneens aan op een preventief verbod op autonome wapens.

Autonome wapens

Ook internationaal luiden wetenschappers de noodklok. Vorige maand riepen AI-wetenschappers de Verenigde Naties al op om een verbod uit te vaardigen op autonome wapens, zoals drones, tanks en geautomatiseerde machinegeweren. De AI-wetenschappers wezen daarbij onder meer op het gevaar dat dergelijke wapens in handen kunnen vallen van schurkenstaten of terroristen.

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Nieuwsbrief