Beveiligde e-maildienst ProtonMail nu voor iedereen open

Beveiligde e-maildienst ProtonMail nu voor iedereen open

17-03-2016 17:10 Laatste update: 27-04-2018 08:08

Na twee jaar heeft de beveiligde e-maildienst ProtonMail zijn deuren geopend. Iedereen kan een gratis account aanmaken.

E-mailverkeer is lastig te beveiligen, maar de Zwitserse start-up ProtonMail wil daar verandering in brengen. In 2014 haalde het bedrijf een half miljoen dollar op om een dienst te maken die net zo gemakkelijk is als Gmail, maar ook zo veilig is dat zelfs NSA-klokkenluider Edward Snowden het kan gebruiken. Nu opent ProtonMail voor iedereen zijn deuren.

End-to-end-encryptie

ProtonMail maakt gebruik van end-to-end-encryptie, waardoor de inhoud van een e-mail alleen voor de ontvanger is in te zien. Dit gebeurt automatisch bij e-mailtjes tussen ProtonMail-gebruikers, maar de functie is ook in te schakelen als je een e-mail stuurt naar bijvoorbeeld een Gmail-adres. De ontvanger wordt dan naar een pagina geleid waar degene een wachtwoord in moet vullen om de e-mail te lezen en te reageren. Het wachtwoord kan via een andere veilige verbinding worden gegeven, zoals de chat-app Signal.

Daarnaast versleutelt ProtonMail de inhoud van je inbox. Elke gebruiker logt in met een e-mailadres en wachtwoord, maar moet na het inloggen nog een extra wachtwoord invullen om toegang te krijgen tot de inbox. Alle e-mails, bijlages en informatie staan versleuteld op de servers van ProtonMail, en alleen jij hebt het wachtwoord om de versleuteling op te heffen.

Betaalde accounts

Iedereen kan bij ProtonMail een gratis account aanmaken, maar er is ook een optie voor twee betaalde varianten. De goedkoopste kost 5 euro per maand of 48 euro per jaar en biedt de optie om een eigen domein te gebruiken, zoals jouwnaam@jouwdomein.nl, en 5GB opslag. De duurste versie kost 30 euro per maand of 288 euro en biedt ondersteuning voor tien verschillende domeinnamen en 20GB opslag.

Naast het beschikbaar maken van de e-maildienst brengt ProtonMail ook officieel zijn Android- en iOS-app uit. De start-up groeit hard, want ProtonMail heeft inmiddels een miljoen gebruikers. Dat komt onder andere omdat de dienst prominent in beeld kwam tijdens de hackerserie Mr. Robot.

Voor iedereen toegankelijk maken

"ProtonMail is ontwikkeld om je te beschermen tegen massasurveillance", zei oprichter Andy Yen eerder in een gesprek met Bright. "Om dit te bewerkstelligen, is het belangrijk om encryptie voor iedereen toegankelijk en gemakkelijk in gebruik te maken."

"We zijn echt niet een e-maildienst voor iedereen, maar wel voor de grote groep mensen die het niet eens is met de massaspionage door overheden."