Beveiligde emaildienst ProtonMail komt met gratis vpn

Beveiligde emaildienst ProtonMail komt met gratis vpn

20-06-2017 12:59 Laatste update: 26-04-2018 20:16

Na email wil ProtonMail ook je internetverkeer beschermen. De vpn-dienst, genaamd ProtonVPN, komt in zowel een gratis als betaalde variant beschikbaar.

Met een vpn-dienst gaat al jouw internetverkeer door een digitale tunnel waardoor anderen niet mee kunnen kijken met wat jij op het internet doet.

Na een jaar ontwikkelen en testen is de dienst klaar voor gebruik. Eerder zei oprichter Andy Yen dat internet 'veel meer dan alleen email is' en dat ze nieuwe diensten blijven ontwikkelen om je online privacy te blijven beschermen.

Windows-app

ProtonVPN is beschikbaar als app voor Windows en binnenkort ook voor OS X. Als je de vpn op je Android- of iOS-apparaat wilt gebruiken, kun je de app OpenVPN installeren. Daar voer je de benodigde gegevens in om verbinding te maken met ProtonVPN.

Op de website schrijft ProtonVPN dat ze geen logbestanden bijhouden zoals welke websites je bezoekt. De dienst biedt 112 servers in 14 verschillende landen aan waarmee je kunt verbinden. Zo lijkt het voor websites of je bijvoorbeeld uit Nederland, de VS of Zwitserland komt.

Een handige functie van ProtonVPN is de Secure Core. Met deze optie wordt jouw dataverkeer eerst via een beveiligde server in IJsland, Zweden of Zwitserland geleid. Stel dat iemand de vpn-server in handen krijgt of hackt, dan weet de aanvaller door de tussenkomst van een extra server niet wie er allemaal van de dienst gebruikmaken.

Wat kost het?

ProtonMail is gratis te gebruiken, maar dan kun je wel maar één apparaat met de dienst verbinden. Ook wordt de snelheid waarmee je surft beperkt en kun je de Secure Core niet gebruiken.

Het betaalde abonnemet is 4 of 8 dollar per maand. Bij 4 dollar per maand heb toegang tot een hogere snelheid en kun je met twee apparaten tegelijkertijd verbinden. Bij 8 dollar wordt dat aantal verhoogd naar vijf, en kun je met de Secure Core verbinden.

Nonprofit

Winst hoeft ProtonMail overigens niet te maken: de organisatie is een nonprofit. "We zullen elk jaar een klein verlies lijden", zei Yen eerder tegen RTL Z. "Want wanneer we meer inkomsten hebben investeren we het meteen in het verbeteren van onze diensten."

"Daarom draait ProtonMail nooit winst, maar hebben we wel genoeg om onze kosten te dekken en onze projecten voor de lange termijn gezond te houden."