Bewoners molens Kinderdijk zijn drones spuugzat
Nieuws

Bewoners molens Kinderdijk zijn drones spuugzat

vrijdag 13 oktober 2017 15:46

Bewoners van de beroemde molens van Kinderdijk krijgen voortdurend drones op bezoek. Zij voelen zich daardoor als 'apen in de dierentuin'.

De molens van Kinderdijk zijn bijzonder geliefd bij drone-bezitters die mooie beelden willen schieten. De bewoners van de molens ergeren zich echter flink aan de apparaten die voortdurend komen overvliegen, zo bleek deze week tijdens een raadsvergadering. Soms blijven de drones zelfs hangen voor het raam van een woonkamer. 

200 meldingen

Sinds januari vorig jaar zijn er maar liefst 200 meldingen geweest van overvliegende drones, zo vertelde één van de molenaars die insprak. "Ik durf met zekerheid te zeggen dat er meer vluchten hebben plaatsgevonden. Wat dat met je doet als molenbewoner is ongelooflijk", zo tekende Het Kontakt op uit de mond van inspreker Peter Paul Klapwijk.

Volgens Klapwijk voelen bewoners zich bekeken en vrezen zij voor ongelukken. "Waarom komen de drones zo dicht bij de molen? Bij een draaiende molen is dat ronduit gevaarlijk." Een dieptepunt was volgens hem dat een drone voor het raam van een huiskamer van een gezin dat zat te eten bleef hangen. "Dan voel je je als bewoner wel een aap in de dierentuin."

Regelgeving

De bewoners van Kinderdijk willen daarom dat de gemeente een verbod op drone-vluchten opneemt in de algemene plaatselijke verordening. De partijen in de raad namen een motie aan waarin het college wordt opgeroepen om binnen vier maanden met een voorstel voor een drone-verbod te komen. Volgens de landelijk geldende regeling modelvliegen is het al verboden om boven 'aaneengesloten bebouwing' te vliegen.

Lees ook:

Luchtvaartpolitie: drones slokken veel tijd op

Politie jaagt van achter bureau op dronevliegers

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Nieuwsbrief