Big data en drones helpen de hulpverlening

Big data en drones helpen de hulpverlening

29-09-2017 16:47 Laatste update: 26-04-2018 17:41

Big data en drones maken het verschil bij natuurrampen zoals orkaan Irma. Met een computer help je zelf ook mee.

Orkaan Irma is nog niet weg of de volgende komt er alweer aan. Zelfs in de 21e eeuw kunnen we weinig doen tegen de grillen van de natuur, maar we kunnen wel technologie inzetten om de schade te herstellen. Drones, tekensoftware en big data blijken onmisbaar.

Met big data kan de hulpverlening na natuurrampen efficiënter, sneller en goedkoper werken. Met gedetailleerde kaarten van de schade kunnen verpleegsters, dokters en logistiek experts bepalen hoe en waar ze nodig zijn. Die worden getekend in het hoofdkantoor van het Rode Kruis in Den Haag. Team 510 (het aantal miljoenen vierkante kilometers oppervlakte van de aarde) schoot al te hulp bij de aardbeving in Nepal, de overstromingen in Sierra Leone en orkanen op de Filipijnen.

Al voor orkaan Irma door het Caribische gebied raasde, zijn de teamleden vrijwel non-stop bezig, soms door middel van een gezamenlijke mapathon. Eerst om het onbeschadigde Sint Maarten in kaart te brengen, daarna orkaanschade zoals die door een Nederlandse legerhelikopter, satellietfoto's en een drone worden vastgelegd.

"Prioriteiten stellen, daarom draait het bij een ramp als Irma. Voorheen kon het twee weken duren voordat je wist welke buurten het hardst waren getroffen" zegt teamleider Stefania Giodini. De politiek wil nog weleens zelf bepalen waar hulporganisaties het best hun werk kunnen verrichten, met allerlei voortrekkerij en onrust tot gevolg. Maar die tijd is voorbij. "Wat wij hier doen is gebaseerd op feiten. Een gebouw dat wij als rood hebben aangemerkt, is zwaar beschadigd. Daar kan geen discussie over zijn."

Iedereen met een computer kan helpen, nu en het hele jaar door. Een uurtje lijntjes trekken en vakjes kleuren kan hulpverleners al aan zeeën van waardevolle informatie helpen. Maak een account aan in OpenStreetMap, bekijk de instructievideo en open een project van de missing maps. Regelmatig zijn er mapathons.