Bill Gates: belasting heffen over robots die banen inpikken

Bill Gates: belasting heffen over robots die banen inpikken

18-02-2017 13:22 Laatste update: 26-04-2018 23:22

Sommige banen verdwijnen door robots. Bedrijven zouden over die robots belasting moeten betalen, zegt Bill Gates.

De grote man achter Microsoft denkt dat door het gebruik van robots te belasten in ieder geval het gebruik van robots tijdelijk afgeremd kan worden. Ook zou met de opbrengst van de belastingen andere werkgelegenheid kunnen worden geschapen. Dat zegt Gates tegen Quartz. Zijn uitspraken zijn opmerkelijk, omdat Microsoft een grote speler is op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Bij de banen die kunnen worden gecreëerd denkt Gates aan het werken met oudere mensen, of met kinderen in scholen. Mensen zijn volgens hem uitermate geschikt om met hen te werken. Gates vindt dat het scheppen van nieuwe banen niet aan bedrijven moet worden overgelaten. In plaats daarvan zou de overheid dat moeten doen om werknemers met lagere inkomens te helpen. 

Het idee van Gates komt niet helemaal uit de lucht vallen. De EU speelde al met het idee om de eigenaren van robots te laten betalen om werknemers die hun baan verliezen te helpen. Maar dat idee is verder niets gedaan. Tesla-ceo Elon Musk vindt dat vanwege het banenverlies door robots er uiteindelijk een universeel basisinkomen moet komen.