Bill Gates financiert vaccins tegen pandemie

Bill Gates financiert vaccins tegen pandemie

19-01-2017 09:14 Laatste update: 27-04-2018 00:24

Gates maakt zich zorgen over de wereldwijde uitbraak van dodelijke infectieziekten. Daarom financiert hij de ontwikkeling van nieuwe vaccins.

Samen met onder meer de overheden van Duitsland, Japan en Noorwegen stelt de Microsoft-oprichter via zijn liefdadigheidsinstelling geld ter beschikking aan de deze week aangekondigde Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI). CEPI moet onderzoek gaan doen naar dodelijke infectieziekten. De organisatie gaat zich in eerste instantie richten op de MERS-CoV-, Lassa- en Nipah-virussen. Tegen elk van deze virussen wil CEPI twee kandidaat-vaccins te ontwikkelen.

"Ebola en Zika hebben laten zien dat de wereld totaal onvoorbereid is. Lokale uitbraken worden te laat opgemerkt en de reactie is niet snel genoeg om wereldwijde pandemieën te voorkomen", aldus Bill Gates in een verklaring. "Zonder investeringen in onderzoek en ontwikkeling blijven we onvoorbereid voor het volgende gevaar."

Tot nu toe is er 460 miljoen dollar bijeengebracht voor CEPI. Het doel is om een miljard dollar in te zamelen. Dat is volgens de organisatie voldoende om de eerste vijf jaar onderzoek mee te financieren.