Bitcoin keihard omlaag: 24 procent eraf in 24 uur

Bitcoin keihard omlaag: 24 procent eraf in 24 uur

22-12-2017 07:55 Laatste update: 26-04-2018 15:06

De bitcoinkoers gaat hard omlaag, in de laatste 24 uur daalde de koers dik 24 procent naar onder de 13.000 dollar.

De bitcoinprijs zit sinds gisteren officieel in een 'bearmarkt',  de koers zit in een dalend patroon. Als dat voor volwassen markten als de aandelen- of obligatiemarkt het geval is, dan is dat een serieus negatief signaal, constateert beurscommentator Jacob Schoenmaker.

Bij bitcoin en andere cryptocurrencies gebeurt dat vaker. Tussen de top van maandag en donderdag daalde de koers met meer dan 24 procent. Binnen 24 uur ging daar dus nog eens meer dan 22 procent vanaf.

Ook de rest daalt 

Niet alleen bitcoin keldert. Op de Coimarketcap-index, waar een gewogen gemiddelde wordt genomen van de prijzen op verschillende beurzen waarin cryptocurrencies wordt gehandeld, gaan ethereum (min 26 procent), litecoin (min 31 procent) en bitcoin cash (min 40 procent) hard omlaag. Ook de andere munt in de top-5, de ripple, daalt maar noteert een min van 3 procent. 

Bitcoin is een erg riskante munt om in te beleggen en kan gemakkelijk nog 50 procent dalen komende week naar het niveau van vorige maand, zegt Dan Morehead, oprichter en ceo van Pantera Capital, een fonds dat investeert in cryptocurrencies tegen CNBC.

'Koers zal weer hard gaan stijgen'

Toch ziet hij geen reden voor paniek. Uiteindelijk denkt hij dat de prijzen binnen een jaar veel hoger zullen staan dan de toppen eerder deze week van tussen de 18.000 en 20.000 dollar.

Volgens hem beginnen de grote cryptomunten als bitcoin, ethereum en ripple net maar worden de cryptocurrencies iets waar we nog tientallen jaren iets over gaan horen. "Er zullen we stijgingen en dalingen zijn, maar het is nog steeds vroeg."

Erg veel risico

Ralph Wessels, analist bij  van ABN Amro ziet cryptomunten op dit moment niet als een goede investering: "Als je het al als een beleggingscategorie ziet, dan is het een nieuwe beleggingscategorie en die zijn volatiel en erg risicovol", zegt hij, verwijzend naar de enorme koersschommelingen. 

"Uit beleggingsoogpunt gezien is dit een soort venture capitalist, maar dan in de beginfase van de cyclus en dat is super, super risicovol. Anders dan dat er maar een beperkt aantal bitcoins kunnen komen, zie ik de onderliggende waarde niet."