BKR-regels hebben weinig impact op telefoonverkoop

BKR-regels hebben weinig impact op telefoonverkoop

30-05-2017 12:54 Laatste update: 26-04-2018 20:47

Nederlanders kopen nog steeds massaal dure smartphones op afbetaling, ondanks de mogelijk vervelende gevolgen.

Sinds begin mei krijgen consumenten een BKR-registratie bij de aanschaf van een smartphone op afbetaling die duurder is dan 250 euro. De gevolgen kunnen groot zijn. Met een BKR-registratie kun je bijvoorbeeld minder hypotheek krijgen bij de aanschaf van een huis. Maar ondanks de nadelen is het koopgedrag nauwelijks veranderd, zeggen vergelijkingssites tegen RTL Z.

Alleen in de eerste week was er een duidelijk effect te zien. "We schrokken er wel van, de verkopen liepen terug met 30 procent," zegt René Dekker van vergelijkingssite Telefoonabonnement.nl. "Maar daarna ging het weer terug naar het oude niveau." Ook uitgever BigSpark van nieuws- en vergelijkingssites iPhoned.nl en AndroidPlanet.nl zag een dip in het begin. Redacteur Thomas Haenen: "We zagen een korte piek bij losse toestellen, terwijl abonnementen juist daalden. Maar na een week was dat bij ons echter weer normaal."

Al met al heeft de nieuwe regeling nauwelijks iets betekend voor de populairste toestellen. Op Telefoonabonnement.nl bleef de top 10 nagenoeg gelijk.

Meer bijbetalen

Wel zijn er wat kleine veranderingen te zien. Zo is er bij AndroidPlanet een duidelijke stijging in de gemiddelde eigen bijdrage die wordt betaald. Op deze manier blijven consumenten onder de 250 eurogrens en kan een smartphone wel zonder BKR-regeling worden aangeschaft.

In maart was de gemiddelde bijbetaling nog 6 euro, in april al 10 euro en in mei een kleine 18 euro. Dit bedrag is zo laag, omdat veruit de meeste consumenten kiezen om niet bij te betalen. Ook op iPhoned werd er meer bijbetaald: van 10 euro in maart naar 12 euro in april en 21 euro in mei.

250 eurogrens is belangrijk

Bij de toptoestellen is er dus nauwelijks een verschil te merken, maar de sites zien wel wisselingen in het goedkopere segment. Toestellen die net iets meer dan 250 euro kosten, zoals de Samsung A5, worden minder verkocht. Dit terwijl de telefoons net onder de 250 euro, zoals Huawei P9 Lite, juist meer verkocht worden.

Al met al is het voor de vergelijkingssites een opluchting. Dekker: "Je wist totaal niet wat je kon verwachten, maar nu blijkt dat het een kwestie van wennen is voor de consument. Nederland blijft een land van dure smartphones."


Subscribe op het Bright Youtube-kanaal