BMW gaat dit jaar zelfrijdende auto's testen in Europa

BMW gaat dit jaar zelfrijdende auto's testen in Europa

04-01-2017 20:17 Laatste update: 27-04-2018 00:24

BMW wil in de tweede helft van het jaar veertig zelfrijdende auto's in de praktijk testen.

BMW werkt daarvoor samen met chipfabrikant Intel en Mobileye, een ontwikkelaar van camera's en software voor zelfrijdende wagens. Er zouden testen in Europa en Amerika worden gedaan. De drie bedrijven zijn niet van plan om de technologie voor zichzelf te houden. "We verwelkomen andere bedrijven, fabrikanten, leveranciers of technologische bedrijven om mee te doen", zegt een bestuurslid van BMW in het persbericht.

Een samenwerking scheelt onder andere kosten en zorgt ervoor dat de innovatie versneld wordt, zeggen de samenwerkingspartners.  De bedrijven focussen zich op zelfrijdende auto's voor op de snelweg en in stedelijke gebieden. Andere bedrijven kunnen de systemen vervolgens in hun eigen auto's gebruiken, maar ook alleen het ontwerp kunnen overkopen.

In 2021 te koop

Eerder werd al bekend dat BMW in 2021 met een zelfrijdende auto op de markt wil komen. De auto, die er in de video vrij futuristisch uitziet, moet door middel van allerlei technische snufjes de bestuurder vermaken en bij de les houden tijdens de rit.

In Nederland mag de échte zelfrijdende auto nog (lang) niet op de openbare weg rijden. Auto's waar de bestuurder helemaal niets hoeft te doen, mogen in ons land alleen de weg op voor speciale tests. Daarvoor moet de RDW eerst toestemming geven.