Boete Facebook vanwege misleiding bij WhatsApp-overname

Boete Facebook vanwege misleiding bij WhatsApp-overname

18-05-2017 07:31 Laatste update: 26-04-2018 20:47

De Europese Commissie legt Facebook een boete op van 110 miljoen euro wegens het verstrekken van misleidende informatie over de overname van WhatsApp in 2014.

De Commissie neemt Facebook kwalijk dat het heeft gelogen over de koppeling van gebruikersdata tussen Facebook en WhatsApp. Het bedrijf beweerde dat dat technisch helemaal niet mogelijk was.

In augustus 2016 bleek dat dat toch het geval was en kregen gebruikers van WhatsApp de vraag of zij hun telefoonnummers wilden koppelen aan hun Facebookprofielen. Uit het onderzoek van de Commissie blijkt dat Facebook in 2014 wel degelijk al wist dat dit mogelijk was en dat het bedrijf dus had gelogen.

Boete had nog hoger kunnen zijn

De maximale boete had kunnen oplopen tot 1 procent van de omzet van Facebook, maar omdat het bedrijf heeft meegewerkt aan het onderzoek wordt niet de maximale straf opgelegd. De beslissing heeft verder geen invloed op de overname. Die is al afgerond en hoeft ook niet teruggedraaid te worden.

De boete is wat de Commissie betreft dan ook vooral een principekwestie. De verplichting om juiste informatie te verstrekken, bestaat onafhankelijk van de vraag of die informatie invloed heeft op het besluit om de overname goed te keuren, schrijft de Commissie.

Afgesloten boek

In een korte reactie laat Facebook weten dat ze altijd te goeder trouw hebben gehandeld en hebben geprobeerd om juiste informatie te verstrekken. 'De fouten die we hebben gemaakt in 2014 waren onbedoeld.' Facebook bevestigt aan RTL Z dat het niet in beroep gaat tegen de uitspraak.