'Boetes als terreurberichten niet binnen 2 uur worden gewist'

'Boetes als terreurberichten niet binnen 2 uur worden gewist'

20-09-2017 08:32 Laatste update: 26-04-2018 17:41

Bedrijven als Facebook, Twitter en YouTube krijgen boetes als ze niet snel genoeg terroristische content verwijderen, waarschuwen EU-leiders.

Verschillende Europese leiders, waaronder de Britse premier Theresa May en de Franse president Emmanuel Macron, willen techbedrijven een deadline opleggen als het gaat om verwijderen van terroristische content. Dat hebben ze afgesproken in New York, waar wereldleiders bijeen zijn voor een vergadering van de Verenigde Naties.

De Europese leiders willen niet dat sociale netwerken zoals Facebook en Twitter worden gebruikt door terroristen. Als je terreurberichten en andere kwalijke boodschappen worden geplaatst, krijgen de techbedrijven twee uur de tijd om deze berichten eraf te halen.

May wees in het bijzonder op het succes van Twitter dat een tool ontwikkelde waarmee het dit jaar al meer dan 300.000 accounts uit de lucht haalde die een link hadden met terreur. Facebook stelde eerder in een blogpost te verwachten met kunstmatige intelligentie terrorisme tegen te kunnen gaan op het platform. Ook stelt het dit jaar 3000 extra werknemers aan om berichten beter te kunnen monitoren.