Bots kapen online petitie voor nieuw Brits EU-referendum

Bots kapen online petitie voor nieuw Brits EU-referendum

27-06-2016 14:27 Laatste update: 27-04-2018 05:03

Een petitie voor een tweede EU-referendum is verpest door geautomatiseerde bots die nep-handtekeningen toevoegen.

De online petitie die steun zoekt voor een tweede EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk, is gekaapt door bots. Inmiddels zijn er ruim 3,7 miljoen handtekeningen gezet, maar daarvan zijn er veel nep. Het Britse Lagerhuis heeft inmiddels al 77.000 handtekeningen verwijderd, meldt de BBC, en onderzoekt de zaak.

Er kwamen op de petitie duizenden stemmen binnen vanuit onder meer Vaticaanstad en Antarctica. Op het forum van 4chan staat te lezen dat sommige gebruikers gescripte programma’s hebben ingezet om de petitie automatisch te ondertekenen. "Ik heb net 33.000 keer gestemd", schrijft één van hen. "Heb het script laten lopen toen ik een douche nam."

Hoeveel van de Britse stemmen er daadwerkelijk afkomstig zijn Britse individuen, is nu maar de vraag. "Als je een interactieve tool hebt op internet, moet je zorgen dat er niet automatisch stemmen aan toegevoegd kunnen worden", zegt beveiliger Rik Ferguson. "4chan is berucht om dit soort dingen. Als websites hun systemen niet op orde hebben, worden ze misbruikt."

Overigens is de petitie sowieso waardeloos, want premier David Cameron heeft al gezegd dat er geen tweede stemronde komt. Het Lagerhuis blijft de petitie wel in de gaten houden voor 'verdachte activiteiten'.