Brandweer: landelijk dekkend drone-netwerk eind dit jaar

Brandweer: landelijk dekkend drone-netwerk eind dit jaar

18-04-2018 12:24 Laatste update: 12:25

De Nederlandse brandweer wil aan het eind van dit jaar een landelijk dekkend netwerk van brandweerdrones hebben.

Dat zegt Martijn Zagwijn, operationeel manager van de vliegorganisatie van het brandweerkorps in Twente, tegen de Telegraaf. Drone-fabrikant DJI presenteerde dinsdag in Twente een nieuwe hittezoekende dronecamera. Het Twentse korps maakt al sinds 2016 gebruik van drones bij het blussen van branden. 

Sinds begin 2017 zet ook de brandweer in Midden- en West-Brabant drones in en binnenkort sluit ook de regio Haaglanden zich bij het droneproject aan. "Het is de bedoeling dat er voor het eind van het jaar een landelijke vliegdienst operationeel is. Dat is de opdracht die we hebben gekregen", aldus Zagwijn.

Trainingen

Alle regiokorpsen moeten speciaal getrainde brandweerlieden krijgen, die de drones zullen besturen. Die brandweerlieden worden opgeleid op de vliegbasis Twente. Dat vliegveld is daarvoor goed geschikt: er is een groot brandweeroefenterrein en het is één van de weinige plaatsen in Nederland waar met zware professionele drones mag worden gevlogen.

Hittezoekende camera

De nieuwe hittezoekende camera van DJI moet een cruciaal onderdeel worden van brandbestrijding. Tijdens een demonstratie toonde de Twentse brandweer hoe de ontwikkeling van de brand er via de hittezoekende drone uitziet. De drone toont vanuit de lucht een duidelijk beeld van de verspreiding van het vuur, dat door de dichte rook met het blote oog niet is te zien.

De brandweer Twente zette de drones sinds 2016 tien keer in. Ook zijn de drones twee keer ingezet bij de zoektocht naar vermiste personen. De brandweer wacht nog op toestemming om ook in het donker met de drones te mogen vliegen. Zagwijn: "De bedoeling is dat die toestemming snel komt. Juist als het donker is, geven drones een veel beter zicht op de situatie dan het blote oog biedt.”

Bright was in 2017 bij de start van de drone-trainingen voor brandweermannen:


Subscribe je ook op ons YouTube-kanaal