Brein achter IJslandse bitcoindiefstal ontsnapt

Brein achter IJslandse bitcoindiefstal ontsnapt

19-04-2018 08:11 Laatste update: 08:14

Een man die het brein zou zijn achter de diefstal van 600 computers waarmee cryptomunten werden gegenereerd, is ontsnapt uit de gevangenis.

Sindri Thor Stefansson ontsnapte door het raam van een gevangenis met minimale beveiliging en nam een passagiersvliegtuig het land uit, berichten IJslandse media. Hij had een ticket op de naam van een andere man en werd later herkend met behulp van beveiligingscamera's, toen hij al gevlogen was.

Stefansson wordt ervan verdacht de leider te zijn van een bende dieven die tijdens vier diefstallen in december en januari in totaal 600 zogenoemde bitcoinminers uit datacentra hebben gestolen. De diefstal van de miningcomputers wordt de 'grote bitcoinroof' genoemd. Volgens de politie is het de grootste serie van diefstallen ooit op het eiland. Er werden in februari elf mensen gearresteerd, onder wie een beveiliger van een datacentrum. De waarde van de computers was ruim 1,6 miljoen euro.

Hulp van buitenaf

Stefansson werd tien dagen voor zijn ontsnapping overgeplaatst naar de open gevangenis in Sogn in het zuiden van IJsland, zo'n 95 kilometer van de internationale luchthaven Keflavik. De gevangenis heeft geen hek en gevangenen hebben volgens lokale media toegang tot telefoons en het internet. Stefansson werd niet gezien als een gevaarlijke gevangene. Volgens de politie heeft Stefansson bij zijn ontsnapping hulp gehad van buitenaf.

Premier

Hij zou op dinsdag in alle vroegte de benen hebben genomen. Bewakers ontdekten zijn vermissing pas nadat het vliegtuig was opgestegen richting Stockholm. De IJslandse premier Katrin Jakobsdottir zou ook in het vliegtuig hebben gezeten op weg naar een ontmoeting met de Scandinavische leiders en de Indiase premier Narendra Modi.

Er is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd om Stefansson aan te houden in Zweden en de Zweedse politie is naar hem op zoek. Verschillende mensen zijn ondervraagd, waaronder de vrouw van de verdachte, maar er is niemand gearresteerd. 

Zo bewaar je bitcoins en cryptomunten veilig