Brein verliest rechtszaak van Ziggo om NAW-gegevens klant

Brein verliest rechtszaak van Ziggo om NAW-gegevens klant

17-12-2015 17:29 Laatste update: 27-04-2018 10:12

Brein heeft de NAW-gegevens van een Ziggo-klant niet kunnen vorderen. De piraterijbestrijder kon niet voldoende aantonen dat de klant van Ziggo daadwerkelijk inbreuk op de auteursrechten heeft gepleegd.

Dat blijkt uit de uitspraak door de rechtbank in Utrecht in de zaak tussen Brein en Ziggo. Brein vorderde de NAW-gegevens van een klant van Ziggo die een website aanbod met links naar auteursrechtelijk beschermd materiaal.

De klant hostte een website met links naar bestanden op Usenet, zoals films en muziekalbums. Door op zo'n link te drukken, kon de gebruiker illegaal een film of muziekalbum downloaden.

Alleen maar aannemelijk

De NAW-gegevens wilde Brein vorderen, zelfs wanneer het alleen aannemelijk was de Ziggo-klant inbreuk op de auteursrechten maakt.

In de betreffende zaak heeft Brein niet aangetoond dat het vorderen van de NAW-gegevens noodzakelijk was, waardoor de gegevens uiteindelijk niet zijn overhandigd. Het moet aannemelijk zijn dat er structureel en doelbewust inbreuk wordt gefaciliteerd.

Recht op privacy

Als er is voldoende is aangetoond dat er structureel en doelbewust inbreuk is gemaakt, moet Brein ook nog aantonen dat de inbreuk op het auteursrecht groter is dan het recht op privacy. Dat lukte een andere partij in februari van dit jaar ook al niet, toen Belirex enkele vermeende pornodownloaders voor de rechter sleepte.

Brein moet de proceskosten van 1837 euro betalen en overweegt nog tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan.

Een overwinning

Toch ziet Brein de uitspraak als een overwinning, omdat de rechter zich hield aan de uitspraak in de Lycos/Pessers-zaak uit 2005. Toen moest webhoster Lycos de gegevens van een gebruiker overhandigen die iemand had beledigd. De website waarop hij dit deed, werd gehost bij Lycos.