Breingestuurd robotleger van Nederlandse kunstenaar
Nieuws

Breingestuurd robotleger van Nederlandse kunstenaar

maandag 16 oktober 2017 14:11

Kunstenaar Freerk Wieringa heeft drie meter hoge gevechtsrobots ontworpen die je kunt aansturen met je hersengolven.

Bezoekers van het kunst- en techevent Manifestations in Eindhoven kunnen zich later deze maand laten aansluiten op een hersenscanner. Vervolgens kunnen zij met hun hersengolven de vervaarlijk uitziende gewapende robots bedienen. Door te mediteren is het mogelijk de robots tot bedaren te brengen.

De kunstenaar wil mensen met zijn project laten nadenken over autonome wapens. “Dat zijn wapens die voor zichzelf denken. Ze functioneren zonder dat er mensen bij zijn betrokken”, legt Wieringa uit. “Ik denk dat dat helemaal verkeerd is.”

De breingestuurde robots van Wieringa zijn van 21 tot en met 29 oktober te zien op Manifestations, een onderdeel van de Dutch Design Week in Eindhoven. De tentoonstelling is dagelijks gratis te bezoeken tussen 11 en 19 uur. Tijdens de vorige editie van Manifestations viel Wieringa ook al op, met een exoskelet waarmee bezoekers een drie meter hoge robot konden aansturen.

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Nieuwsbrief