'Britten mogen niet meedoen aan GPS-alternatief'

'Britten mogen niet meedoen aan GPS-alternatief'

27-03-2018 13:29 Laatste update: 13:29

Vanwege de Brexit wil de Europese Unie het Verenigd Koninkrijk uitsluiten van deelname aan het Galileo-project.

Dat schrijft de Financial Times. Als de Britten niet meer mee mogen doen aan het satellietproject dat een alternatief moet bieden voor het Amerikaanse global positioning system (GPS), dan kan dat flinke gevolgen hebben voor de ruimtevaartindustrie in het Verenigd Koninkrijk en het Britse leger.

Hoewel de Britse premier Theresa May graag afspraken wil maken heeft het Europese ruimtevaartagentschap ESA de opdracht gekregen om uit te gaan van een Brexit waarbij de EU en het Verenigd Koninkrijk geen overeenstemming bereiken. De Britten hebben tot nu toe 12 procent van het Galileo-project betaald.

Met het Galileo-project is 10 miljard euro gemoeid. Britse bedrijven dreigen nu door de Brexit achter het net te vissen bij het binnenhalen van contracten voor de bouw van de satellieten. Naar verwachting zullen de opdrachten nu naar Franse bedrijven te gaan.

Ook dreigt het Britse leger straks geen toegang te hebben tot het nieuwe systeem. Het Britse ministerie van Defensie denkt daarom na over het lanceren van een eigen satellietsysteem. "Maar dat zou enorm duur zijn. Onze prioriteit is daarom om er uit te komen met Brussel", verklaart een anonieme bron tegenover de Financial Times.