Broers verdacht van diefstal stroom voor delven bitcoins

Broers verdacht van diefstal stroom voor delven bitcoins

21-09-2016 05:00 Laatste update: 27-04-2018 02:59

Twee broers uit Rotterdam staan vandaag voor de rechter voor het stelen van stroom om daarmee bitcoins te delven. Ze zouden bijna 200.000 euro hebben verdiend.

In 2014 werd de computerapparatuur voor het delven ('mining') van bitcoins ontdekt in een pand aan de Kobelaan in Rotterdam. Met de machines maakten de broers bitcoins aan, wat enorm veel rekenkracht en dus energie vergt. Die werd gestolen van netbeheerder Stedin. Het Openbaar Ministerie noemt dit in de aanklacht 'witwassen'.

Een van de twee verdachten was eigenaar van pand, waarin ook een hennepkwekerij werd aangetroffen. Hij wordt daarom vervolgd voor zowel het kweken van hennep als het stelen van stroom. Ook wil het OM de twee broers gaan 'plukken', oftewel al hun illegaal vergaarde vermogen afnemen.

Te duur voor particulieren geworden

Het delven van bitcoins is tegenwoordig bijna niet meer mogelijk voor particulieren. Het proces vergt dusdanig veel dure machines en energie, dat dit alleen nog in China rendabel lijkt, waar elektriciteit nog goedkoop is te verkrijgen. Ook is het delven een stuk minder lucratief geworden, nadat in juli een halvering van de waarde plaatsvond. Elk nieuw vergaard blok bevat nu nog maar 12,5 bitcoins.