Brussel start onderzoek overname Shazam door Apple

Brussel start onderzoek overname Shazam door Apple

23-04-2018 16:10 Laatste update: 16:28

De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar de voorgenomen overname van muziekherkenningsapp Shazam door Apple.

Shazam is een populaire app die kan 'luisteren' naar muziek en die vervolgens kan herkennen. Zo kun je er bijvoorbeeld in een kroeg achterkomen hoe het nummer heet dat over de speakers schalt.

De Commissie is bezorgd dat de gegevens die Shazam heeft over zijn klanten door de overname bij Apple belanden en dus bij de eigen muziekdienst Apple Music. Daardoor zou Apple direct klanten kunnen benaderen van concurrenten zoals Spotify en die proberen over te halen om over te stappen.

Ook gaat de Commissie onderzoeken of Spotify en andere concurrenten eronder zouden lijden als Shazam klanten straks niet meer zou doorverwijzen naar die diensten. Dat doet het nu wel als de app een liedje heeft herkend.

Zweden klaagt

Zeven landen hebben bij de Europese Commissie een verzoek gedaan om onderzoek te doen naar de gevolgen van de overname. Een van die landen was Zweden, het thuisland van marktleider Spotify.

Eerder stuurde ook Spotify al een brandbrief aan de Commissie over vermeend machtsmisbruik door Amerikaanse techgiganten als Apple en Amazon. De Commissie moet binnen 90 dagen een besluit nemen over de zaak.

In deze video vergelijken we zes populaire muziekdiensten. Welke is de beste?


Geen video missen? Subscribe je op ons YouTube-kanaal