Buitengesloten: ‘slimme’ sloten onbruikbaar na update

Buitengesloten: ‘slimme’ sloten onbruikbaar na update

16-08-2017 09:34 Laatste update: 26-04-2018 18:43

Honderden gebruikers van een slim deurslot konden plots de deur niet meer openen na een foutieve update.

Zo’n beetje elk apparaat is tegenwoordig met wifi-verbinding verkrijgbaar, zeker deursloten. De RemoteLock LS6i-sloten van het Amerikaanse bedrijf Lockstate tonen echter aan dat de ouderwetse sleutel nog niet achterhaald is. Na een update gingen sloten van honderden gebruikers niet meer open, meldt The Verge.

Lastig, want de sloten worden onder meer aangeraden door Airbnb. De verhuurdienst prijst de sloten aan als handige manier om huurders toegang tot een vakantiewoning te verlenen, zonder er zelf heen te gaan en zonder sleutel te overhandigen. Op zichzelf logisch: wie weet of zo’n huurder jouw sleutel laat kopiëren.

Buitengesloten

Omdat het slot zijn updates automatisch binnenhaalt, konden Airbnb-gasten hun appartement plots niet in. Net als hoteldeuren gaat het slimme slot van Lockstate op slot elke keer dat de deur dichtvalt. Na de update waren de slimme functies van het slot onbruikbaar, en moest een sleutel worden gebruikt om weer binnen te komen.

Lockstate zegt tegen Ars Technica dat er zo’n vijfhonderd sloten getroffen zijn door de foutieve update. Sommigen zijn met een update te repareren, andere sloten moeten van de deur geschroefd worden. Klanten zijn hun slimme slot dan een week kwijt, voor reparatie. Tot zover het ‘smart’ home.