Chat-app Telegram kan miljarden ophalen met eigen cryptomunt

Chat-app Telegram kan miljarden ophalen met eigen cryptomunt

06-03-2018 14:10 Laatste update: 26-04-2018 13:02

Telegram wil groeien en daar is geld voor nodig. Mede daarom lanceert het bedrijf een nieuwe cryptocurrency.

Een ICO is een soort beursgang, maar dan voor cryptovaluta. Bedrijven die een toepassing bouwen op de blockchain halen via een ICO geld op om technologie verder te ontwikkelen. En dat lukt aardig, in de afgelopen tijd is volgens een onderzoek van accountant EY 3,7 miljard dollar opgehaald met ICO's.

De ICO van Telegram lijkt ook een miljardenbedrag op te brengen. Het bedrijf gaf een select gezelschap investeerders al de kans om tegen een lagere prijs al in te schrijven op de ICO. Dat leverde in totaal 850 miljoen dollar op, ingelegd door 81 investeerders. Dat blijkt uit de melding die Telegram-ceo Pavel Durov deed bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC.

Rijke investeerders

Wie zich hebben ingekocht voor de ICO van TON, zoals de cryptomunt is gedoopt is, is onbekend omdat het niet wordt gemeld aan de SEC. Volgens Amerikaanse media gaat het om rijke investeerders uit Azië, Europa en de Verenigde Staten.

De investeerders hopen dat de koppeling van de berichtenservice met de blockchain ervoor zorgt dat er spullen en diensten verhandeld worden via Telegram, schrijft Forbes. Wie wil inschrijven moet voor minstens 20 miljoen dollar inleggen, voor vrienden gold een minimaal bedrag van 500.000 dollar, melden bronnen aan het tijdschrift.

Tweede en derde investeringsronde?

De belangstelling is zelfs zo groot, dat er een tweede geheime investeringsronde komt, meldt The Verge. Ook die zou weer 850 miljoen dollar waard zijn. Volgens de New York Times wordt er al gewerkt aan een derde investeringsronde. 

ICO's liggen onder een vergrootglas van toezichthouders, onder andere omdat een prospectus niet verplicht is, zoals bij een echte beursgang. Mede daarom waarschuwen toezichthouders AFM en SEC ervoor, omdat de ICO's buiten hun toezichthoudend mandaat vallen. Uit een hoorzitting in de Amerikaanse senaat bleek onlangs dat de SEC toezicht wil houden op ICO's

Opvallend: de bedenkers van TON weten nu al dat ze de naam in 2021 willen veranderen, blijkt uit een verkorte versie van de beleggersinformatie die online te vinden is.

Telegram Open Network

TON staat in eerste instantie voor Telegram Open Network, maar over 3 jaar wordt dat The Open Network. Vanaf dat moment wordt het bestuur gedaan door de TON Foundation, die ook de zeggenschap krijgt over de resterende 52 procent van alle TON's.

Met het geld wil Telegram onder meer apparatuur, bandbreedte en salarissen en kantoorhuur betalen. Telegram denkt dat het 620 miljoen dollar nodig heeft om een miljard actieve gebruikers te hebben in 2022. In oktober vorig jaar had Telegram 170 miljoen gebruikers, die dagelijks 70 miljard berichtjes stuurden. Iedere dag krijgt de berichtenservice er een half miljoen gebruikers bij.

Het aantal gebruikers wordt door de Durov en z'n team ook gebruikt om beleggers over te halen om te investeren: hoe meer er daarvan zijn, hoe groter de doelgroep om de crypto-techniek naar te verspreiden.

Lees ook:

Nu ook bellen met de chatapp Telegram