Check of jouw gegevens zijn buitgemaakt bij een hack

Check of jouw gegevens zijn buitgemaakt bij een hack

24-05-2016 09:14 Laatste update: 27-04-2018 06:05

Zo nu en dan zijn sites lek, of worden ze gehackt. Op een handige site check je zelf of je gegevens zijn buitgemaakt.

Voor elke site een ander wachtwoord gebruiken blijft de simpelste manier om jezelf online te beschermen. Toch is het prettig om te weten of je gegevens zijn buitgemaakt bij een grote hack of lek, en daar heeft beveiligingsonderzoeker Troy Hunt een site voor gemaakt. Op haveibeenpwned.com zie je snel en makkelijk of jouw gebruikersnaam of e-mailadres voorkomt in buitgemaakte gegevens van een hack of lek.

Zo kunnen gebruikers van LinkedIn zien of hun gegevens bij de grote hack in 2012 zijn buitgemaakt. De gegevens zijn onlangs toegevoegd aan de site nadat ze al langer voor hoge bedragen online werden verhandeld. Een hacker bood liefst 117 miljoen gestolen LinkedIn-logins aan. Ook de Adobe-hack van eind 2013 wordt meegenomen, net als een waslijst aan andere hacks en lekken.

Komt je gebruikersnaam of adres voor in de gegevens, doe je er goed aan het wachtwoord dat daar bij hoort overal te veranderen en nooit meer te gebruiken. De onderzoeker houdt de site bij wanneer nieuwe hacks of lekken plaatsvinden. Ook is er een handige mail-optie, waarbij je automatisch bericht krijgt als je e-mailadres in gelekte info opduikt.