China test zelfvoorzienend ruimtestation op aarde

China test zelfvoorzienend ruimtestation op aarde

10-07-2017 08:24 Laatste update: 26-04-2018 19:45

Vier Chinese studenten leven 200 dagen geïsoleerd in een ruimtestation in Beijing.

De studenten van de Beijing-universiteit zijn begonnen met een experiment dat tweehonderd dagen duurt. Ze leven gedurende die tijd in de Lunar Palace-1, een testcabine die helemaal is ingericht als een ruimtestation. De groep zal hier alleen gebruikmaken van middelen die ze op de maan of op Mars zouden hebben. Dat betekent dat ze onder meer zuurstof uit planten halen en dat urine gerecycled wordt als drinkwater.

Depressief

Met het experiment wordt bekeken of het voor astronauten mogelijk is om langere tijd in een zelfvoorzienend station te leven. Dat is niet alleen fysiek een uitdaging, maar ook mentaal. Professor Liu Hong zegt dat de studenten een beetje depressief kunnen worden. "Als je een lange tijd in deze omgeving doorbrengt, kan dat wat psychologische problemen opleveren."

Het ondersteuningsteam van dit project stelt dagelijkse taken op, wat ervoor moet zorgen dat de deelnemers fysiek en mentaal zo fit mogelijk blijven. Ook wordt getest hoe zij reageren op een periode van 200 dagen zonder zonlicht. China wil in 2036 mensen op de maan zetten, maar het is niet duidelijk of ze daar in zo'n cabine voor langere tijd blijven.


Mislukte raketlancering

Onlangs mislukte de lancering van de Chinese maanraket Long March-5. Dat heeft mogelijk gevolgen voor de maanmissie van China. Het land was van plan om nog dit jaar een sonde met eenzelfde raket naar de maan te brengen, om daar onderzoek te doen en monsters te nemen. 


Lees ook: Japan wil ook naar de maan