China verbiedt iPhone-verkoop als Trump handelsoorlog begint

China verbiedt iPhone-verkoop als Trump handelsoorlog begint

14-11-2016 08:26 Laatste update: 27-04-2018 01:57

Als Trump een handelsoorlog met China begint, slaat het land terug door de verkoop van iPhones, Amerikaanse auto's en Boeing-vliegtuigen aan banden te leggen.

Donald Trump heeft tijdens zijn presidentscampagne veelvuldig gedreigd om Chinese producten met 45 procent aan invoerrechten te belasten. Zo'n verhoging zou een handelsoorlog ontketenen tussen de VS en China. Als Trump deze handelsoorlog daadwerkelijk ontketent tijdens zijn presidentschap, dan dreigt China met maatregelen.

In een redactioneel commentaar van de Global Times, een krant gerund door de Chinese overheid, zegt de auteur dat Trump überhaupt als president de macht niet heeft om een dergelijke verhoging van de invoerrechten door te voeren. Zou hij dat echter wel doen, dan zal China reageren volgens het principe 'oog om oog, tand om tand'.

"Een reeks Boeing-bestellingen worden vervangen voor Airbus, Amerikaanse auto- en iPhone-verkopen zullen in China een tegenslag krijgen en Amerikaanse sojabonen en maïsimport worden gestopt. China kan ook het aantal Chinese studenten beperken die in Amerika studeren."

Valkuil

De krant denkt echter niet dat Trump als doorgewinterde zakenman zo naïef is dat hij een totaal handelsoorlog met China zou beginnen. De krant voegde er nog aan toe dat het handelsoorlogscenario een valkuil is, opgezet door sommige Amerikaanse media die de toekomstige president in de val moet lokken.