'China wil bitcoinbeurzen sluiten'

'China wil bitcoinbeurzen sluiten'

11-09-2017 14:44 Laatste update: 26-04-2018 17:41

Het sluiten van de nationale bitcoinbeurzen zou een nieuwe klap kunnen worden voor cryptomunten in China.

Volgens The Wall Street Journal is de centrale bank van China de drijvende kracht achter het aankomende verbod. Het land zou aan het begin van dit jaar hebben nagedacht over regels waarmee het moeilijker wordt om via bitcoin crimineel geld wit te wassen, maar China gaat nu voor een volledige ban op deze wisseldiensten.

China is naar verluidt bang dat inwoners hun geld gaan stoppen in cryptocurrencies, om op die manier hun geld op te slaan zonder de tussenkomst van de overheid. Bitcoin is namelijk gedecentraliseerd en kent niet de controle die China hanteert voor de in- en uitstroom van geld.

Analisten suggereren dat er een verband is tussen de koers van de yuan en de bitcoin-prijs: Chinezen zouden hun geld stoppen in bitcoin zodra de prijs van de yuan daalt. En dat is tegen het zere been van de overheid, stellen bronnen tegen de Amerikaanse krant. De twee grootste Chineze bitcoinbeurzen, BTCC en Huobi, stellen nog geen brief van de overheid te hebben ontvangen, maar bevestigen dat het wel 'een gevoelige tijd' is.

ICO's

Eerder verbood de Chinese overheid ook al de initial coin offerings (ICO), een kruising tussen een beursgang en een crowdfundingsactie van een nieuwe cryptocurrency. Voor beleggers en speculanten die hoopten dat zij daarbij binnen zouden lopen, is dat slecht nieuws. ​Het houdt namelijk in dat bedrijven die techniek hebben ontwikkeld die steunt op de blockchain, geen extra investeringen kunnen ophalen door een ICO.

Door het Chinese verbod op ICO's nam de koers van Bitcoin begin deze maand een duikvlucht naar een prijs van 4000 dollar per digitale munt. Later herstelde de koers weer tot zo'n 4400 dollar. Op dit moment is de koers weer flink gedaald naar 4100 dollar.

Lees ook: China legt ICO's aan banden