Chinees drone-netwerk moet ook zware vracht vervoeren

Chinees drone-netwerk moet ook zware vracht vervoeren

23-05-2017 08:13 Laatste update: 26-04-2018 20:47

De Chinese internetreus JD.com bouwt een transportnetwerk met honderden drones.

Terwijl bedrijven als Amazon en DHL al jaren experimenteren met bezorgdrones voor het afleveren van lichte pakketjes bij klanten, denkt het Chinese internetbedrijf JD.com veel groter. Het heeft een overeenkomst afgesloten met de overheid van de provincie Shaanxi over het bouwen van een laagvliegend logistiek drone-netwerk. JD.com is met klantenbestand van 235 miljoen klanten een grote concurrent van Alibaba.

Het netwerk zal zo'n 300 kilometer beslaan en krijgt honderden vliegroutes en drone-luchthavens verspreid over de provincie. De drones zullen allerlei goederen transporteren, van consumentenproducten tot en met agrarische goederen. De drones zouden volgens JD tot 1000 kg kunnen vervoeren. Dat is een claim die het bedrijf nog in de praktijk zal moeten bewijzen.

Volgens Wang Zhenhui, CEO van JD Logistics, is zijn bedrijf de eerste ter wereld die op deze schaal drones voor transport inzet. In de toekomst kan een drone-netwerk niet alleen efficiënt goederen tussen steden maar zelfs tussen provincies transporteren, denkt hij.

JD.com zet al sinds vorig jaar een vloot van zo'n 30 drones in om pakketjes van 5 tot 15 kilo aan klanten in afgelegen dorpen tot op een afstand van 50 kilometer af te leveren:


Lees ook: Zo gaat UPS met drones pakjes bezorgen