© Carnegie Mellon University

Computer leert lichaamstaal van mensen lezen

Computer leert lichaamstaal van mensen lezen

10-07-2017 06:45 Laatste update: 26-04-2018 19:45

Een computersysteem leest de lichaamstaal van mensen tot de positie van hun vingers nauwkeurig af.

De nieuwe techniek is ontwikkeld door onderzoekers van de Carnegie Mellon-universiteit. Het team werkt aan een systeem dat de houding van mensen registreert via videobeeld, met als doel dat machine en mens beter met elkaar kan gaan communiceren. De meeste mensen praten niet alleen met hun stem, maar gebruiken ook lichaamstaal waaruit bijvoorbeeld de intentie is af te lezen.

Dit soort poses zijn door computers lastig te interpreteren, maar het team van Carnegie Mellon heeft een manier gevonden. Via een camera wordt niet alleen het lichaam van mensen als een soort stokfiguurtjes geregistreerd, het systeem is nauwkeurig tot de positie van de vingers.


500 camera's

De computer werd eerst 'gevoerd' met poses van studenten die duizenden verschillende posities aannamen en bewegingen maakten. Om het te registreren kwam de 'Panoptic Studio' van de universiteit van pas. Deze bolvormige ruimte heeft vijfhonderd camera's, waarmee poses direct vanuit enorm veel hoeken geregistreerd konden worden. Het systeem herkent niet alleen individuen, maar werkt ook in groepen.

Aan de techniek wordt op dit moment nog gesleuteld. Daarbij is vooral de transitie van 2D-modellen naar 3D belangrijk om de nauwkeurigheid te verbeteren. Uiteindelijk moet het systeem werken met één laptop en één camera. Mensen kunnen de computer hiermee bijvoorbeeld aansturen door te wijzen. Ook het gedrag van sporters kan ermee worden geanalyseerd.