Consumentenbond baalt: geen garantie voor apps op smart-tv's

Consumentenbond baalt: geen garantie voor apps op smart-tv's

24-05-2016 07:29 Laatste update: 27-04-2018 06:05

Tv-fabrikanten doen niets als apps op smart-tv's het na een tijdje niet meer doen, stelt de Consumentenbond.

"We horen dat bij sommige nieuwe smart-tv's apps het na 1 a 2 jaar al niet meer doen", vertelt Babs van der Staak van de Consumentenbond. "Fabrikanten moeten daar verantwoordelijkheid voor nemen, ze adverteren wel met die apps, maar als ze het niet meer doen dan geven ze geen enkele garantie en wijzen ze naar de app-bouwers." Volgens de Consumentbond is alleen Sony er open over dat het bedrijf niets doet als een app het niet meer doet: "Andere bedrijven melden er helemaal niets over", zegt Van der Staak. 

Apps kunnen al van het scherm verdwijnen als tv’s pas een paar jaar oud zijn en dus nog jaren meegaan. Zo missen sommige tv's van LG en Sony inmiddels de YouTube-app en verliezen Samsung-tv's binnenkort de Skype-app. Wie een oudere Philips-smart-tv heeft kan bijvoorbeeld geen RTL-programma’s meer terugkijken met de RTL XL-app omdat Philips met andere software is gaan werken. 

De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van apps op smart-tv's. Uit onderzoek onder ruim 4400 consumenten met een smart-tv blijkt dat het merendeel bij de aankoop bewust heeft gekeken welke apps erop zaten. Meer dan driekwart vindt dat de apps op een nieuwe smart-tv even lang horen te werken als het toestel zelf, omdat ze een belangrijk onderdeel van de tv vormen.