'Datavrije muziek' van T-Mobile kan illegaal zijn

'Datavrije muziek' van T-Mobile kan illegaal zijn

10-10-2016 17:11 Laatste update: 27-04-2018 02:28

T-Mobile wil klanten muziek laten streamen zonder dat de MB's uit hun bundel gaan. Daarmee zoekt het telecombedrijf weer de wettelijke grenzen op.

T-Mobile kondigt vandaag een samenwerking aan met muziekdiensten Spotify, Deezer, Nederland.FM, Hits NL, Tidal en Napster. Als je deze apps gebruikt en een internetbundel van 6GB of meer hebt, verbruiken ze vanaf morgen geen MB's meer. De timing is curieus: dinsdag stemt de Eerste Kamer over de Nederlandse netneutraliteit. Als die wordt aangenomen, is de dienst van de telecomprovider hoogstwaarschijnlijk illegaal. Daarom gaat toezichthouder ACM onderzoek doen.

"Wij willen dat onze klanten zelf kunnen bepalen wanneer en waar ze muziek luisteren. De introductie van deze nieuwe dienst is een belangrijke stap naar echte mobiele vrijheid”, zegt Martin Knauer, ceo bij T-Mobile, over zijn nieuwe dienst Datavrije Muziek. De toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) zegt dat het onderzoek gaat doen naar de nieuwe dienst van T-Mobile: "We kijken hoe deze zich verhoudt tot de Nederlandse wet." 

Netneutraliteit

Op dit moment is de dienst Datavrije Muziek waarschijnlijk toegestaan, omdat de Europese netneutraliteit geldt. Morgen wordt in de Eerste Kamer gestemd over een aangescherpte netneutraliteit, waarmee het wordt verboden om internetdiensten voor te trekken door bijvoorbeeld geen dataverbruik te rekenen. De ACM zegt de stemming af te wachten en op basis van de uitkomst zijn onderzoek uit te voeren. Trisha van Lammeren, directeur Consumer Marketing van T-Mobile, zegt dat T-Mobile voorop wil lopen: "Bundels vormen een beperking voor klanten, omdat ze niet vrijuit kunnen streamen. Daar willen wij vanaf en daarom moeten we wetten en conventies breken die niet meer passend zijn bij deze tijd. We gaan ervoor vechten. We hebben de Europese regelgeving achter ons staan."

De Tweede Kamer wil deze manier van het voortrekken van diensten verbieden. Door diensten voor te trekken creëer je volgens de Tweede Kamer oneerlijke concurrentie. Apps die bijvoorbeeld geen dataverkeer verbruiken, krijgen sneller meer gebruikers dan een app die dit voordeel niet heeft. Op die manier kunnen specifieke diensten de markt gaan domineren, terwijl concurrentie juist aantrekkelijk is voor de consument: het houdt het aanbod en de prijzen scherp. Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom is kritisch over de nieuwe T-Mobile-dienst: "Aanbieders van internettoegang moeten zich niet als poortwachter gaan bemoeien met de diensten die jij over het internet wil gebruiken: al het verkeer moet op gelijke wijze, zonder discriminatie behandeld worden."

T-Mobile zoekt weer de grens op

Het is niet de eerste keer dat T-Mobile in opspraak komt door de grenzen van de netneutraliteit op te zoeken. In mei van dit jaar kondigde de telecomprovider Oneindig Online aan, een abonnement met een 'onbeperkte' databundel. De ACM was kritisch op dit abonnement, omdat de kwaliteit van videostreams werd beperkt.

Intussen heeft T-Mobile het abonnement op verschillende punten aangepast. Zo worden video's in volledige kwaliteit gestreamd en heb je elke dag een databundel van 5GB. Als je het limiet bereikt, kun je via de app van T-Mobile per keer gratis 1GB data erbij krijgen. De ACM denkt dat het aangepaste Oneindig Online-abonnement wel voldoet aan de netneutraliteitswet: "Daar lijkt het op het eerste gezicht wel op."