De 3 grootste blunders met bitcoin

De 3 grootste blunders met bitcoin

15-01-2018 18:13 Laatste update: 26-04-2018 14:35

Dit zijn de meest schrijnende verhalen over verloren bitcoins.

Wachtwoord vergeten

Voormalig Wired-redacteur Mark Frauenfelder kocht in 2016 voor 3000 dollar aan bitcoins en zag de waarde in een jaar tijd grofweg vertienvoudigen. Maar veel plezier leverde het hem niet op. Voor de zekerheid bewaarde hij zijn bitcoins in een offline wallet, beveiligd met een pincode. Al zou hij zijn pincode kwijtraken, dan was er altijd nog een lijst van 24 woorden om zijn code te herstellen.

Maar het papiertje met de codes werd opgeruimd door de schoonmaakster en de pincode zat niet goed in zijn hoofd. Van ellende bezocht Frauenfelder zelfs een hypnotiseur om zijn code te herinneren, maar dat werkte niet. Na maanden stress en ellende wist hij met behulp van een hacker alsnog zijn code te kraken.

75 miljoen bij het afval

Je hebt blunders, gigantische blunders en blunders waarna je eigenlijk alleen maar in een hoekje wil gaan zitten huilen. In die laatste categorie valt het onfortuinlijke verhaal van James Howells. De Brit gooide in 2013 een harde schijf weg met een aanzienlijke hoeveelheid bitcoins. Dat was toen al een dure blunder, maar door de koerssprong in 2017 had hij met terugwerkende kracht opeens zo'n 75 miljoen euro bij het vuil gezet. Howell is sindsdien van plan om een vuilnisbelt af te graven tot hij zijn fortuin terugvindt.

400 miljoen dollar foetsie

Gelukkig voor James zijn er altijd nog grotere pechvogels of dommeriken. Ene Simon zette volgens Coin Telegraph in 2011 20.000 bitcoins op een account van de schimmige bitcoinbeurs Liberty Finance met als doel om illegaal een neppaspoort te kopen. De koop ging niet door en Simons cryptogeld stond nog veilig op zijn account. Althans, dat dacht hij.

Twee jaar later bleek Liberty Finance een vehikel om geld wit te wassen en legde de FBI beslag op alle tegoeden. Op het toppunt van de markt in 2017 was Simons vermogen 400 miljoen dollar waard geweest. Nu is het weg.

Meer over cryptomunten:

Dit zijn de 12 beste cryptomunten van 2018

Zo sla je bitcoins en andere cryptomunten veilig op