De alternatieven voor Facebook-diensten

De alternatieven voor Facebook-diensten

23-03-2018 22:04 Laatste update: 22:06

Facebook verwijderen is lastig, want de site heeft meerdere handige functies. Maar voor elk van die onderdelen zijn er alternatieven. Een overzicht.

Het valt niet mee om mee te doen met de #DeleteFacebook-hype. Facebook heeft ondertussen zo'n centrale plek veroverd in ons online leven, dat ermee stoppen als een flinke aderlating voelt. Geïnspireerd door het overzicht van Wired zijn dit de alternatieven voor Facebook-diensten.

Nieuwsfeed

Door het volgen van nieuwspagina's en door de berichten die je vrienden delen, blijf je via Facebook goed op de hoogte van het laatste nieuws (in je eigen bubbel). Als tegenhanger kan je een Feedly-account openen. Daar vul je de nieuwssites en onderwerpen van je voorkeur in. Vervolgens maakt de dienst er een mooi overzicht van.

Een meer 'social' nieuwsoverzicht krijg je bij de dienst Nuzzel. In de app log je in met je LinkedIn- of Twitter-account, waarna de app het nieuws van je connecties en de connecties van jouw connecties samenvat en structureert. Dat wil dus wel zeggen dat je je persoonlijke gegevens deelt met deze dienst.

Messenger

Het meest voor de hand liggende alternatief voor de chatfunctie Messenger is WhatsApp, maar die app is ook onderdeel van Facebook en daar wil je nu net vanaf. Zelfs als je de end-to-end-encryptie vertrouwt, kan het bedrijf nog steeds metadata inzien. Zoals hoe vaak, wanneer en met wie je contact hebt.

Alternatief is de als privacyvriendelijk bestempelde chatapp Signal, al ben je dan wel afhankelijk van of je vrienden ook de app hebben geïnstalleerd - en die kans is voorlopig erg klein. Voor iPhone-gebruikers is er natuurlijk ook iMessage.

Evenementen

Wil je weten wat je vanavond moet gaan doen, dan is het eventsonderdeel van Facebook erg handig. Het alternatief: de uitagenda van een bepaalde stad bekijken. In Eindhoven is dat bijvoorbeeld ThisIsEindhoven.com, in Nijmegen Ugenda. Zoek op Google naar 'Uitagenda' en dan je stad en je krijgt ongetwijfeld overzichten voorgeschoteld. Op Songkick.com vind je trouwens een lijst van popconcerten in de buurt van de plaatsnaam die je invult.

Voor de kleinere en meer persoonlijke evenementen, zoals verjaardagen of workshops, is het lastiger om een alternatief te vinden. Uitnodigingen kunnen gewoon via de mail, al is dat niet echt gebruiksvriendelijk. Wel kan je via Google Agenda of Apple Agenda mensen uitnodigen, dan weet je of ze komen of niet. 

En ben je bang dat je feestjes mist door van Facebook af te gaan? Bedenk dan: het was het waarschijnlijk niet waard als niemand aan jou gedacht heeft.

Marketplace

Dit laat zich raden, het alternatief voor Marketplace is Marktplaats.nl. Daarnaast kan je ook met eBay of Letgo spullen kopen en verkopen. Die laatste app kijkt voornamelijk wat er in de buurt te koop is.

Groepen

Misschien wel de moeilijkste categorie om te vervangen: Facebook-groepen. Van muziekinteresses tot informatie over de buurt: overal is wel een Facebook-groep voor te vinden.

Gelukkig is er voor veel hobby's en interesses een subreddit op Reddit. Wil je meer over de buurt weten en overleggen, dan kan je naar de buurtapps Nextdoor of VeiligeBuurt.nl.

Voor het groeperen van familie of vrienden, is het meest gebruikte alternatief nu de WhatsApp-groep. Wil je helemaal weg van Facebook, dan kan je kijken naar GroupMe.com. Nadeel is wederom dat alle groepsleden een account moeten aanmaken.

Verjaardagen

Vrees je ervoor dat je (wederom) alle verjaardagen gaat vergeten? Facebook is nogal dwingend in het opleggen van verjaardagswensen. Maar er is een manier om alle verjaardagen in één klap in je online agenda te krijgen.

Daarvoor ga je op de Facebook.com/events-pagina naar de rechterkolom onderaan. Daar kan je een link kopiëren voor alle geplande evenementen of voor alle verjaardagen en deze in Google Calender, Outlook of Apple Agenda verwerken. Het is even gepuzzel, maar met de handleiding kom je een eind.

Inloggen via Facebook

Dan is er nog het euvel dat je via je Facebook-account ingelogd bent bij een hoop andere apps en diensten. Bij de apps-instellingen van Facebook zie je welke apps en diensten het zijn. Ga na welke je nog wel eens gebruikt en pas daar de inloginstellingen aan. Daarna zou je je account kunnen verwijderen.

Onvervangbaar

Is het je allemaal te veel gedoe en geef je daarmee toe eigenlijk niet zonder Facebook te kunnen, dan kan je ervoor kiezen om je Facebook zo veel mogelijk uit te kleden. Zo kan je al je instellingen op de meest privacybeschermende optie zetten, al je oude berichten en foto's verwijderen en vrienden die je niet (meer) kent ontvrienden.

Wat over blijft, is een lege huls die voor de dataminnende adverteerder niet meer interessant is. Maar voor jou zelf waarschijnlijk ook niet meer.

Lees ook:

Zuckerberg moet op zoek naar een opvolger

Elon Musk haalt Tesla en SpaceX van Facebook