De eerste chip met duizend kernen: razend snel en superzuinig

De eerste chip met duizend kernen: razend snel en superzuinig

20-06-2016 07:40 Laatste update: 27-04-2018 05:34

Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden de KiloCore-computerchip met 1000 kernen. Zo zuinig dat hij op een AA-batterij draait.

Game jij op een pc met maar zeven processorkernen? Dat is kinderspel vergeleken met de nieuwe KiloCore-chip. Wetenschappers van de Universiteit van Californië in Davis ontwikkelden een computerchip die uit duizend kernen bestaat. Iedere kern kan onafhankelijk draaien en de complete chip kan 115 miljard instructies per seconde verwerken.

Omdat de kernen onafhankelijk van elkaar kunnen werken, zijn ze ook uit te schakelen als ze niet nodig zijn. Dat maakt deze KiloCore zeer zuinig. Hij gebruikt slechts 0,7 Watt en heeft slechts een enkele AA-batterij nodig om te draaien. Ter vergelijking: de KiloCore is duizend maal efficiënter dan een moderne laptop.

Voor het eerst

Het is voor het eerst dat een chip uit duizend kernen bestaat. De voorgangers kwamen niet voorbij de 300 kernen. IBM heeft de chip voor de wetenschappers gemaakt met relatief oude 32nm CMOS-technologie. Ondertussen worden er al chips met 14nm technologie gefabriceerd. De chip is fysiek wat groter en is vooral geschikt voor toepassingen die veel rekenkracht vereisen, zoals video, de verwerking van big data en encryptie.