In de wolken met Roosegaarde op Schiphol

In de wolken met Roosegaarde op Schiphol

31-08-2016 07:40 Laatste update: 27-04-2018 03:30

Daan Roosegaarde heeft een 100 meter lange driedimensionale vliegervaring in Vertrekhal 3 op Schiphol gemaakt.

Daan Roosegaarde is overal. Zitten we middenin allerlei magische technologie in Icoon Afsluitdijk (waar we hier over schreven), lanceert hij een project op Schiphol dat de internationale bladen en blogs haalt. Het gaat goed met onze Dutch digital designer. Een 100 meter lange wolkenwand is wat hij afgelopen week op Schiphol opende.

Beyond, zoals het techkunstwerk heet, is zoals je van Stdio Roosegaarde mag verwachten, meer dan een projectiewand. Een ongekend ‘augmented-reality’-ruimte, zeggen ze zelf. Weliswaar is er geen AR zoals wij het kennen, maar is er met een specialistische druktechniek op lenzen die perspectief en beweging laten zien, een verbluffend resultaat bereikt. Hoewel de wand slechts 10 centimeter dik is, ervaart de kijker meters ruimte.

Wegdromen tijdens het wachten

De ruimte die hierdoor ontstaat is fysiek en tegelijk poëtisch, zegt technodichter Roosegaarde: “Beyond creëert te midden van het drukke Schiphol een plek van verwondering en identiteit; onze Nederlandse lucht en licht. Kijkend naar wolken gaan mensen weer dromen en hun eigen verhalen erin ontdekken.”

In ieder geval goed voor even wegdromen terwijl je wacht op je vliegtuig. Voor de vele buitenlanders die Amsterdam als overstaphub gebruiken is het een mooie verwijzing naar de “Hollandse luchten”, zoals die geroemd worden in schilderijen uit de Gouden eeuw. Beyond is gratis te bekijken in Vertrekhal 3.