Deliveroo vervangt alle koeriers in loondienst door zzp'ers

Deliveroo vervangt alle koeriers in loondienst door zzp'ers

22-08-2017 09:07 Laatste update: 26-04-2018 18:12

In navolging van een proef in Zuid-Holland gaat maaltijdbezorger Deliveroo alle koeriers in Nederland die in loondienst zijn, vervangen door zelfstandigen.

Op deze manier houden bezorgers, riders genoemd, meer over aan het eind van de streep en kunnen ze bovendien zelf bepalen wanneer ze werken, zegt hij in het FD. Vanaf vandaag worden de mensen in loondienst geleidelijk vervangen.

In mei werd in Zuid-Holland een proef gedaan met enkel zzp'ers. In een nieuw model kregen zij niet meer per uur betaald, maar per rit. Werken in piektijden loont, maar vakantiegeld, pensioengeld en verzekeringen zijn verleden tijd.

'Asociaal'

Destijds zei Padberg tegen RTL Z dat de omslag voortkomt uit vraag van het personeel: bijna één op de drie werknemers zou toe zijn aan meer flexibiliteit. Op de opmerking dat twee derde daar dus geen behoefte aan heeft, verwierp hij dat ook de markt vraagt om meer flexibiliteit en vrijheid.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken noemde deze constructie toen asociaal en twitterde: "Minderjarigen onverzekerd door de stad laten fietsen voor jouw winst #asociaal."

Kritiek

In Duitsland en Groot-Brittannië werkt Deliveroo al langer met dit model. Met name in Groot-Brittannië groeit de kritiek. Zo zouden managers van Deliveroo een speciaal vocabulaire moeten gebruiken om elke verwijzing naar 'werknemer' of 'dienstverband' te vermijden.