Design-homeware van de maker van Steve Jobs' coltruien

Design-homeware van de maker van Steve Jobs' coltruien

20-02-2016 16:01 Laatste update: 27-04-2018 09:10

Haal een ontwerp van de maker van Steve Jobs' iconische coltruien in huis met de Issey Miyake x Iittala-collectie.

Serviesmaker Iittala brengt een strakke collectie 'homeware' van de Japanse mode-ontwerper Issey Miyake. Finland meets Japan, en dat is logischer dan het lijkt. De collectie Issey Miyake X Iittala collectie kreeg de naam Pause for Harmony. De 30 kleinere stukken staan voor de kleine momenten: je gooit je sleutels of smartphone op de gevouwen Table-flower, je eet een koekje van het vijfhoekige serveerschaaltje Pentagon, je checkt even je mail op het zigzag-kussen. 

Tofste onderdeel is de tas Tote bag, in zwart, groen en wit. Met 139 euro niet goedkoop, maar wat een wondertje. De vouwen geven de tas een mooi schaduwpatroon. Als je hem weglegt valt hij op de vouwen in elkaar tot een smal strookje stof. Ook de servetten zijn op een bijzondere manier gevouwen, zodat jij dat niet hoeft te doen. Issey Miyake staat dan ook sinds de jaren 80 bekend als de meester van het vouwen ofwel pleating.  

Issey Wie? Issey Miyake is een Japanse mode-ontwerper die bij een breder publiek bekend is als maker van het parfum L’eau d’Issey. Maar wij kennen allemaal één specifiek stuk uit zijn mode; Miyake was de maker van de zwarte coltruien van Steve Jobs.

De hand van de meester in deze collectie met Iittala herken je aan de vouwtechniek. Met vouwen geeft Miyake kledingstukken bewegingsvrijheid, terwijl hij een techniek ontwikkelde om het textiel een 'memory' te geven waardoor het altijd terugvalt in de oorspronkelijke vouw. Zo blijft die toffe tas ook na een was uit zichzelf opvouwen tot een smal strookje stof.