Deze app helpt blinden onafhankelijker te worden

Deze app helpt blinden onafhankelijker te worden

20-04-2018 20:14 Laatste update: 26-04-2018 12:00

De app van startup Envision maakt het leven van mensen met een visuele beperking makkelijker door beelden om te zetten in geluid.

De Envision-app maakt gebruikt van kunstmatige intelligentie en kan teksten voorlezen in meer dan 60 talen. Daarnaast kan het omschrijven wat er in een kamer gebeurt: wie zitten er allemaal en wat zijn ze aan het doen. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een smartphone en een abonnement op de app van 5 euro per maand of 40 euro per jaar. 

Mahadevan kwam op het idee toen hij in India een school bezocht voor kinderen met een visuele beperking. "Onafhankelijkheid is toegang tot visuele informatie. Op die school zag ik dat juist dat hen zou kunnen helpen", zegt Mahadevan. Hij besloot zijn scriptie, als onderdeel van zijn studie industrieel ontwerper aan de TU Delft, in te zetten om de app te bouwen. Maar ook na zijn studie ging hij door om de app echt te kunnen lanceren. 

Ontwikkeling gaat hard

De laatste tijd is de ontwikkeling van apps voor blinden en slechtzienden sterk in opmars. Microsoft bracht vorig jaar een vergelijkbare (gratis) app op de markt, net als de app van de startup Eyesense, die nog in een testfase zit. De app knfbReader (109 euro) wordt ook veel gebruikt door mensen met een visuele beperking.

App doneren

Envision maakt het ook mogelijk om de app te doneren. Dat is vooral gericht op de doelgroep buiten Europa, zegt mede-oprichter Karthik Mahadevan. "In landen als India en Indonesië hebben veel mensen een smartphone, maar kunnen ze een abonnement niet betalen. Daarom willen we mensen de mogelijkheid geven om de app kado te doen aan hen", zegt Mahadevan.

Mensen die een abonnement willen sponsoren, kunnen dat doen via de website van Envision. Daarnaast kunnen mensen met een visuele beperking zich via de website van Envision aanmelden om mogelijk in aanmerking te komen voor een gedoneerd abonnement.