Deze Audi-wagens rijden volgend jaar op de maan

Deze Audi-wagens rijden volgend jaar op de maan

05-12-2016 14:39 Laatste update: 27-04-2018 01:26

Twee onbemande maanwagens van Audi gaan terug naar de laatste plek op de maan die astronauten bezochten.

Het Duitse wetenschappers team 'Part-Time Scientists' wil twee rovers, die gemaakt zijn met hulp van Audi, naar de landingsplek van de Apollo 17 brengen. Op die plek op de maan landden in 1972 astronauten van NASA, sindsdien is er geen mens meer op de maan geweest. De auto's van Audi gaan naar de buggy kijken die toen werd achtergelaten.

De vraag is over het wagentje compleet is verwoest, of dat hij er nog steeds staat alsof er in al die tijd niets is gebeurd. Dat gaat ons leren wat voor invloed lange blootstelling van het maanoppervlak als gevolg heeft. Het Duitse team doet mee aan de Google Lunar XPrize (hoofdprijs: 30 miljoen dollar). Daarvoor zijn 16 teams in de race die allemaal proberen om als eerste een privaat gefinancierd wagentje op de maan te zetten. Die moet vervolgens minimaal 500 meter afleggen en daarvan beelden in hoge resolutie naar de aarde sturen.

Afstand bewaren

Volgens richtlijnen van NASA moeten maanmissies altijd minstens twee kilometer van Apollo-erfgoed landen en mag er niets dichterbij komen dan 200 meter. De Duitse wetenschappers zeggen op een afstand van drie tot vier kilometer afstand te landen en dan naar de grens van 200 meter te rijden. Op de maanwagens zitten camera's met drie lenzen waarmee ze kunnen inzoomen om verschillende foto's te maken van NASA's achtergelaten ruimtevoertuig. 

Ook wil het team zwaartekrachtmetingen herhalen die de astronauten van Apollo 17 ook hebben gedaan om te kijken of ze kloppen. Verder wordt er geprobeerd om een plant te laten groeier die in bak op de rover zit. De komende maanden worden de twee auto's van Part-Time Scientists en Audi intensief getest, zodat ze volgend jaar helemaal klaar zijn voor hun maanrit.