Deze chatbot helpt als het eind van je leven in zicht is

Deze chatbot helpt als het eind van je leven in zicht is

20-09-2017 10:15 Laatste update: 26-04-2018 17:41

Amerikaanse wetenschappers ontwikkelen een chatbot die de moeilijke vragen kan stellen aan mensen die aan het eind van hun leven zijn.

Hoe moet mijn uitvaartdienst eruit zien? Waar moet mijn geld naar toe? En wat wil ik nog doen voordat ik sterf? Het zijn moeilijke vragen voor iemand die aan het eind van zijn leven is. Zo moeilijk zelfs, dat deze vragen soms niet eens worden gesteld en nooit antwoord krijgen.

Om het gesprek op gang te helpen, hebben onderzoekers aan de Northeastern University in Boston een chatbot ontwikkeld die deze vragen wél stelt, zonder te oordelen. De tablet-applicatie is nu getest door 44 mensen, waarvan bijna de helft een chronische ziekte heeft. Het bleek dat de meeste kandidaten na de test minder bang waren voor de dood en meer klaar waren om hun testament te bespreken.

Niet echt chatten

De patiënt kan niet echt ‘chatten’ met de applicatie, maar krijgt een keuzescherm met onderwerpen en mogelijke antwoorden voor zijn neus. Op elke keuze heeft de chatbot dan weer een aantal voorgeprogrammeerde vragen paraat. Volgens onderzoeker Timothy Bickmore is een echte zelflerende chatbot voor dit soort gevoelige onderwerpen nog te risicovol. "Een niet-gescript systeem zou je in situaties kunnen brengen waarbij de helper iets aanraadt wat gevaarlijk is", zegt hij tegen New Scientist.

Verder maakt de chatbot zelf geen plannen, gebaseerd op de antwoorden. Op het moment dat de testkandidaat aangeeft klaar te zijn om te praten met een vertrouweling over zijn plannen, wordt een notificatie gestuurd naar een familielid of verzorger.

Religieuze onderwerpen

De volgende stap in het onderzoek is een test met 364 mensen waarvan de verwachting is dat ze niet langer dan een jaar zullen leven. De chatbot gaat dan ook meditatie-oefeningen geven en praten over religieuze onderwerpen. Of de chatbot voor iedereen beschikbaar wordt, is nog niet bekend.