Deze computer is zo klein als een korrel zand

Deze computer is zo klein als een korrel zand

14-02-2017 10:17 Laatste update: 26-04-2018 23:22

De Micro Mote-computer is één kubieke millimeter groot. Hij werkt op zonne-energie en kan zelf data analyseren.

Het is bijna niet voor te stellen maar als je per ongeluk niest en er zouden Micro Motes op tafel liggen, dan zouden de computers je om de oren vliegen. Zo klein zijn ze. Twee jaar geleden hadden wetenschappers van de Universiteit van Michigan al Micro Motes van 2 mm groot ontwikkeld. Nu is het ze gelukt om ze te verkleinen tot het formaat van een zandkorrel van 1 kubieke mm. Ook hebben ze er 1MB aan flashgeheugen aan toegevoegd.

Internet of Everything

Deze op zonne-energie draaiende micro-computer kan over een afstand van 20 meter draadloos data overseinen. Een jaar geleden was de overdrachtsafstand slechts een halve meter. Deze microcomputers zijn bedoeld voor Internet of Everything, allerlei apparaten die voorzien worden ven sensoren en dataverbindingen. De huidige IoE-apparaten zijn vaak 'dom' en sturen data naar de cloud, waar algoritmes inzicht geven in de data. In de toekomst betekent dat echter dat de cloud weleens kan verdrinken in een overvloed aan data.

De Micro Motes zijn krachtig genoeg om zelf analyses los te laten op de data die ze verzamelen. De Micro Motes kunnen bijvoorbeeld met slecht een paar nanowatt aan stroom zelf geluiden, zoals een voorbijkomende auto, van andere geluiden onderscheiden. Of ze kunnen de temperatuur of de lichtintensiteit meten.

Mini-chip met AI voor gezichts- en spraakherkenning

De wetenschappers hebben bovendien ook een Michigan Micro Mote gepresenteerd die een processor voor deep learning aan boord heeft die kunstmatige intelligentie kan toepassen op gezichts- of stemherkenning. De vele slimme bewakingscamera's die nu in omloop zijn, zijn bijvoorbeeld te dom om een boom die in de wind ruist te onderscheiden van een mogelijke inbreker. De camera stuurt dan onnodig veel beelden naar de cloud voor analyse. Een Micro Mote zou dat zelf kunnen doen. 

De wetenschappers gaven ook het voorbeeld van een toekomstig airconditioningsysteem dat zichzelf dankzij de kunstmatige intelligentie van een Micro Mote, een tandje lager zet als deze 'ziet' dat meerdere mensen jassen aantrekken omdat ze het koud hebben.