Deze dienst laat je anoniem producten kopen

Deze dienst laat je anoniem producten kopen

05-04-2017 13:20 Laatste update: 26-04-2018 22:20

De startup Onvermeld laat je producten bij webshops bestellen zonder dat je je gegevens aan die winkels geeft.

Partijen als Amazon, Coolblue en Bol.com weten heel veel van je. Te veel, vindt ondernemer Maarten Geerlings. Daarom is hij de dienst Onvermeld gestart. Het werkt zo: je stuurt Onvermeld de link met het product dat je wil kopen. Je betaalt het aankoopbedrag, de verzendkosten en kosten voor het gebruik van Onvermeld. Bij producten tot 110 euro is dat bedrag 10 euro.

Zodra het geld door de startup is ontvangen, geef je je adres door en wordt het product besteld. Onvermeld stuurt het product door en binnen twee weken worden alle gegevens die het bedrijf van je heeft gewist. Waarom pas na twee weken? "Dan verloopt de periode dat je het product zonder reden kunt retourneren", zegt Geerlings, die bij radiostation FunX werkt en samen met twee privacybewuste vrienden Onvermeld heeft opgericht. 

Geen volledige anonimiteit

Geerlings doet niet aan socialemedia en is naar eigen zeggen 'voorzichtiger' met zijn privacy dan anderen: "Ik gebruik altijd een nepnaam en -mailadres als ik producten online bestel. Maar nog steeds weten webshops mijn huisadres en bankgegevens. Met dat probleem zat ik al jaren."

Maar volledige anonimiteit is ook lastig bij Onvermeld, zo geeft Geerlings toe. Als je via je bank geld naar de startup overboekt, weet ook Onvermeld jouw volledige naam en rekeningnummer. Deze data kan niet worden verwijderd. "Als je dat niet wil, dan kun je altijd nog met bitcoin bij ons betalen", zegt Geerlings.

10 euro per kleine bestelling

Onvermeld maakt volgens Geerlings geen winst op de kleine producten: "De 10 euro die we rekenen gaat eigenlijk direct op aan PostNL, de btw en de ontwikkeling van de website." Pas bij duurdere producten pakt de startup een marge. Zo betaal je voor een product van 350 euro een bedrag van 21,50. Voor een product van 975 euro of hoger geldt de maximumvergoeding van 42,50 euro.

Geerlings denkt dat zijn dienst vooral aantrekkelijk wordt door bestellingen van webshops te combineren. Onvermeld verzamelt de producten, doet ze in een grote doos en stuurt het pakket door. Op die manier kun je producten met een gezamenlijke waarde van bijvoorbeeld 200 euro bestellen, waar je dan een vergoeding van 14 euro voor betaalt.

Garantiedienst

Op de producten die je ontvangt blijf je garantie houden. "We sturen de aankoopbon met je bestelling mee, zodat je je altijd kunt beroepen op je wettelijke garantie", zegt Geerlings. Het probleem: om je te beroepen op je garantie, geef je wel weer je privégegevens af bij een bedrijf.

Daar heeft Onvermeld ook iets op gevonden: een garantiedienst à 15 euro. Je laat de startup het garantieproces regelen en stuurt het product dan zelf terug naar de winkel. Zodra Onvermeld het nieuwe of gerepareerde product ontvangt, wordt het pakket weer doorgestuurd. Geerlings hoopt deze maand 100 bestellingen te verwerken. Het doel is om in een jaar 2500 keer een pakket op de post te doen. "We geloven dat er er een doelgroep is die graag wil betalen om zijn privacy te beschermen", zegt Geerlings.

Meer debat nodig

Of Onvermeld ook een hit gaat worden, daar twijfelt privacyonderzoeker Frederik Borgesius van de Universiteit van Amsterdam aan. "Maar ik kan me voorstellen dat mensen zich ongemakkelijk voelen bij grote bedrijven die veel van ze weten."

En grote bedrijven weten tegenwoordig ook erg veel over hun klanten. Borgesius haalt het voorbeeld van Amazon aan. "Daar koop ik al jaren producten en Amazon weet echt heel veel van me. Het bedrijf kan op basis van mijn koop- en surfgedrag een gedetailleerd profiel van mij samenstellen. Ik hoop dat mensen door dit initiatief eraan worden herinnerd hoeveel data ze delen als ze iets online bestellen. Daar mag best meer discussie over zijn."