Deze drones 'kijken' via wifi door muren heen

Deze drones 'kijken' via wifi door muren heen

20-06-2017 11:26 Laatste update: 26-04-2018 20:16

Wetenschappers van University of California hebben drones met wifi ingezet om 3D-afbeeldingen te maken van verborgen objecten.

Hetzelfde team slaagde er drie jaar geleden ook al eens in om robots te maken die met behulp van wifi-signalen konden bepalen waar een object zich achter een muur bevond. Behalve de plaats is het ook mogelijk om de vorm en zelf het materiaal van het verborgen voorwerp vast te stellen.

De zoektocht vindt plaats door twee drones synchroon aan weerszijden van een gebouwtje met vier stenen muren te laten vliegen. De ene drone verzendt een wifi-signaal, terwijl de andere drone het signaal opvangt.

Door de variaties in de signaalsterkte te meten is het mogelijk om de omvang en vorm van een object binnen de vier muren vast te stellen, aangezien het voorwerp dat binnen de muren ligt een deel van het signaal onderbreekt.

Reddingsoperaties

Terwijl de robots waarmee de onderzoekers drie jaar geleden werkten, op vergelijkbare wijze een 2D-afbeelding konden maken van een verborgen object, zijn de drones in staat om een 3D-afbeelding te produceren.

Volgens de wetenschappers kan de technologie onder meer worden ingezet bij reddingsoperaties en archeologische zoektochten.