Deze elektrische bus moet dieselbussen overbodig maken

Deze elektrische bus moet dieselbussen overbodig maken

05-10-2015 07:52 Laatste update: 27-04-2018 20:30

Zie je deze bussen straks door de stad rijden? Op één volle lading rijdt hij 415 kilometer.

Je ziet er af en toe één in het wild, maar elektrische bussen zijn nog nauwelijks in gebruik. In de Verenigde Staten wordt momenteel aan een elektrische bus gewerkt die dieselbussen wel eens overbodig kan maken; de Proterra Catalyst. De startup Proterra belooft dat de bus 415 kilometer kan rijden op een volle lading. Dat is flink meer dan de huidige elektrische bussen halen (rond 250 km). Het zou zelfs voldoende zijn om een hele dag te rijden, zonder opladen. In Nederland legt een bus buiten de stad doorgaans 400 tot 500 kilometer af.

Ex-Tesla-medewerker

Eén van de mensen achter Proterra is Ryan Popple, die ooit bij Tesla begon. Zijn aandacht ligt tegenwoordig eerder bij bussen dan bij auto's. "We nemen een technologie om sportwagens van 100.000 dollar van energie te voorzien, en nu stoppen we dat in de meest toegankelijke openbaar vervoer van het land", zegt hij. Popple bouwde de bus met zijn team van de grond op.

50 km/u

Qua snelheid halen de bussen het overigens nog niet bij huidige voertuigen. De bus rijdt gemiddeld zo'n 50 kilometer per uur. Een belangrijk verkooppunt van Proterra is wel dat de bus weinig onderhoudskosten heeft. Omdat er weinig bewegende onderdelen zijn, zullen de bussen veel minder snel slijten. De startup zegt dat er tot 100.000 euro per bus bespaard kan worden en dat ze 12 jaar meegaan.

Lees ook:

Tesla's spectaculaire Model X klaar: luxe SUV met vleugeldeuren

Elon Musk: 'Dieselgate toont naderend eind voor auto met uitlaat'