Deze humanoid houdt ouderen gezelschap in Singapore

Deze humanoid houdt ouderen gezelschap in Singapore

02-01-2016 13:22 Laatste update: 27-04-2018 10:12

Robot Nadine lijkt griezelig echt. De robot, gemaakt door wetenschappers uit Singapore, moet senioren gezelschap gaan houden.

Humanoid Nadine zit als receptioniste bij de Nanyang Technological University, waar ze bedacht is. Op het eerste gezicht zou je zeggen dat ze een mens is, met een zachte huid en halflang haar. Ze kijkt je aan als ze met je praat, kan mensen en gesprekken herinneren die ze eerder heeft gehad en kan emoties tonen. Afhankelijk van het gesprek kan ze bijvoorbeeld verdrietig of blij zijn.

De humanoid is ontwikkeld als sociale robot, die kan worden ingezet op werk waarbij sociaal contact nodig is, maar bijvoorbeeld ook als gezelschap voor kinderen en ouderen. Ze draait op software die vergelijkbaar is met Apple’s Siri of Microsofts Cortana, zeggen de onderzoekers. Nadine is slechts een interface; de software kan ook virtueel worden gebruikt, op een tv of computerscherm. Daarmee is ze goedkoop sociaal gezelschap.

Oplossing voor vergrijzing

Humanoids als Nadine kunnen een oplossing zijn voor de toenemende vergrijzing wereldwijd. "Sociale robots kunnen ingezet worden om de afnemende beroepsbevolking aan te pakken, gezelschap voor kinderen en ouderen te bieden, en zelfs voor gezondheidszorg in de toekomst", zegt professor Nadia Thalman, hoofd van de afdeling die Nadine ontwikkelde. 

Haar afdeling brengt bouwkunde, computerwetenschap, taalkennis en psychologie samen om van virtuele techologie fysieke 'personen' te maken die mensen kunnen observeren en zich als mens kunnen gedragen. "Dit komt in de buurt van een echt maatje dat altijd bij je is en bewust is van wat er gebeurt."

De bewegingen van Nadine verraden overigens wel dat je niet met een mens te maken hebt, zoals te zien is in onderstaand filmpje: