© ImranChaudhri

Deze Nederlanders speelden grote rol bij eerste iPhone

Deze Nederlanders speelden grote rol bij eerste iPhone

29-06-2017 07:00 Laatste update: 27-04-2018 00:24

Twee Nederlandse designers waren betrokken bij de eerste iPhone, die 10 jaar geleden op de markt kwam.

Het is vandaag 10 jaar sinds de release van de eerste iPhone. In januari werd al gevierd dat het 10 jaar sinds de onthulling van de telefoon door Steve Jobs was. Toen kwam een deel van het team dat de eerste software voor de originele iPhone ontwikkelde bij elkaar voor een kleine reünie. Daar waren ook twee Nederlanders bij aanwezig, zo was te zien op deze Instagram-foto.

Derde van rechts op de foto staat Marcel Van Os, die nog altijd voor Apple werkt, als senior interface designer. Links naast hem staat voormalig Apple-medewerker Bas Ording. Hij ontwierp onder meer de manier waarop je tekst kunt selecteren en kopiëren op iOS. De net afgestudeerde Ording werd in 1988 door Steve Jobs aangenomen nadat hij een demo had gegeven van een door hem ontworpen menubalk voor Mac OS. Hij werkte tot 2013 voor Apple en ging onlangs aan de slag bij Tesla in de VS.

Ording en Van Os hebben meerdere Apple-patenten op hun naam staan. Op sommige patenten die met de eerste iPhone te maken hebben, staan ze beide als uitvinders vermeld. Ording moest later ook getuigen in de slepende rechtszaak tussen Apple en Samsung over het vermeende kopiëren van de iPhone door de Zuid-Koreaanse fabrikant.

Antieke iPhone-software

Onderstaande video toont een vroege versie van de iPhone-software iOS, van nog voor de release van het eerste toestel. Het team van Tony Fadell werkte aan een interface met een virtueel clickwheel. Het tweede design leek al meer op de interface die we nu kennen en was ontworpen door het team onder leiding van Scott Forstall. Hij had de leiding over de eerste consumentenversie van iOS. Forstall ontbrak bij de reünie. Hij werd in 2012 ontslagen na het debacle met Apple Maps. 


Meer over 10 jaar iPhone:

​De grootste veranderingen in de iPhone sinds de eerste versie

Quiz: test je kennis over de ​iPhone

Deze Nederlanders speelden grote rol bij de eerste iPhone