Deze robot groeit als een plant om obstakels heen

Deze robot groeit als een plant om obstakels heen

20-07-2017 07:33 Laatste update: 26-04-2018 19:14

De robot blaast zich op en dankzij een camera en sensoren groeit hij als een plant langs obstakels naar zijn doel.

Een team van de Stanford-universiteit in Californië ontwikkelde de robot, die uiteindelijk ingezet kan worden om bijvoorbeeld mensen onder puin te kunnen vinden. De robot bestaat uit een flexibel materiaal dat uitzet als er lucht doorheen wordt gepompt. Daardoor begint hij te groeien tot een lengte van maximaal 72 meter met een snelheid van zo'n 35 kilometer per uur. De robot wordt dan zo stevig, dat het materiaal  tot honderd kilogram kan optillen.

Het groeien gebeurt vanuit een vaste positie, als de robot eenmaal ligt verschuift hij dus niet meer. Net als een plant die om obstakels heen groeit, doet de robot dat ook. Door één kant meer op te blazen dan de andere, kan het apparaat bochten maken. Hij bedenkt zelf waar hij heen kan, via een camera en algoritmes die interpreteren wat de robot ziet. Zo ontstaat een pad richting het einddoel.

In onderstaande video zie je de robot getest worden. Het prototype is gemaakt van goedkoop plastic, maar toekomstige versies kunnen werken met steviger materiaal zoals Kevlar. In plaats van lucht kan de robot in de toekomst met drukwater werken, om mensen in nood direct van drinken te kunnen voorzien.


Bekijk ook: Robotarm geïnspireerd op een octopus